Svérázný koníček Doktora Vševěda. Lidé s ním můžou vyrazit na hřbitov

Jiřího Martínka alias Doktora Vševěda vídají pravidelně diváci na televizních obrazovkách, kde nejednoho soutěžícího překvapil svými bezednými vědomostmi. Mimo studio ho však mohou potkat v jeho přirozeném prostředí, a to na hřbitově, kde pravidelně provádí exkurze.

Jako historik vyráží do terénu. "Dvakrát ročně provázíme po významných pražských pohřebištích a mluvíme o osobnostech, které tady jsou uloženy. Zabývám se biografickým studiem, jak říkám, sepisuju nebožtíky," nastínil Jiří Martínek.

[chooze:article;value:510070]

"Dávám dohromady projekt plný ověřených životopisů všech významnějších osobností, které prošly naší zemí. Takto mohu ukázat, k čemu má práce je, případně jak se dělá, protože chodit na hřbitovy mám v popisu práce. Často totiž potřebuju dohledat údaje jako původ, příbuzenstvo, data úmrtí, data narození různých lidí. Na hřbitovech je možné tyto údaje často najít," řekl Doktor Vševěd.

A jak se ukázalo, najde se dost zájemců, kteří se k jeho procházkám po hřbitovech rádi připojí. "Chodí už takové stálé osazenstvo, mám některé návštěvníky, kteří tu jsou podesáté. U jednoho mám dojem, že absolvoval skoro všechny. Návštěvníků se objevuje tak kolem 50," pochlubil se lovec.

[chooze:article;value:499813]

Přidat se k Jiřímu Martínkovi může každý. "Samozřejmě jsou lidi, které nalákalo, že můžou na přednášku ke mně, ale dělal bych to v zásadě kdykoliv, protože ta práce mě baví. Přijít může kdokoliv, zveřejňuju to buď na stránkách historického ústavu, nebo na stránkách Týdne vědy AČR, případně na instagramu. Je lepší, když se lidi ohlásí, že přijdou, ale v zásadě může přijít každý," zmínil Jiří Martínek.

Další fanoušci jeho historického výkladu si ale musí počkat zase až do podzimu, do té doby jim musí stačit pouze jeho televizní výklad. Ten ale Jiřího Martínka baví stejně jako jeho akademická práce. Fanoušci se nemusí bát, o Doktora Vševěda a jeho vědomosti jen tak nepřijdou.

Doktor Vševěd je sexy. Soutěžící vyznala lovci lásku (5/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.