Na Zakynthosu se objevil nejrychlejší žralok světa. Plaval jen kousek od pobřeží

Řecký rybář Yiannis Gelados vyráží na moře už roky, píše deník Greek City Times. Na páteční vyjížďku ale jen tak nezapomene. Bylo to totiž vůbec poprvé, co v řeckých vodách viděl žraloka. Ten se měl k jeho lodi přiblížit v bezprostřední blízkosti pobřeží řeckého ostrova Zakynthos.

"Nevěděl jsem, co je to za druh, ale byl obrovský," popsal rybář. Žralok prý nebyl agresivní. "Naopak byl klidný a vedle lodi plaval jako delfín," řekl v rozhovoru pro deník ERT Zakynthos.

Podle odborníků se jedná o žraloka mako. Ten se obvykle vyskytuje ve velkých hloubkách a k plážím se jen tak nepřibližuje. Jde o nejrychlejší známý druh žraloka, který dokáže plavat rychlostí až 70 kilometrů za hodinu.

[chooze:article;value:509344]

​V pátek zase žralok vystrašil turisty v severní Itálii nedaleko přístavu Livorno. Podle deníku Italy 24 se mohlo stejně jako v případě Zakynthosu jednat o žraloka mako, a to hlavně kvůli velké a ostré tlamě. Dosahoval prý délky tří metrů.

Před několika dny vplul žralok i do přístavu na Menorce. Zřejmě se jednalo o žraloka modrého. Nebylo to přitom poprvé. Před měsícem se ten samý druh žraloka objevil o kousek dál na pláži.

Obrana před žraloky: Když lidem řeknu, jak to dělám, kroutí hlavou, prozradil potápěč:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.