Česko od zničující bouře ochránila hradba hor v pohraničí, říká pozorovatel Kovařík

Rudolf Kovařík je dlouhá léta pozorovatelem počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Šindelové na Sokolovsku přímo na své zahradě spravuje meteorologickou stanici.  

Byla podle vás čtvrteční výstraha ČHMÚ namístě? Velká část Česka na mapce svítila červeně. Nakonec to ale tak hrozné nebylo.

Bouřkové formace, které se ve čtvrtek tvořily už od 18. hodiny v Německu, se chovaly naprosto standardně a podle očekávání. Do navlněné studené fronty ale promluvil reliéf krajiny. Protože jsem na západě Čech, tak z vlastní zkušenosti vím, že i na první pohled nevýznamné Krušné hory s nadmořskou výškou 800 až 1 024 metrů mohou situaci ovlivnit.

[chooze:article;value:510496]

Pomohly nám tedy naše hory?

Domnívám se, že ano. Na podzim se například stává, že mlhy zaplní celou českou kotlinu, a v Bavorsku či Sasku bývá jasné počasí. Jindy to zase bývá opačně a některé studené fronty se k nám přes pohoří nedostanou. U západních sousedů se ve čtvrtek spojila bavorská část frontové linie s tou z dalších částí Německa. I předtím tam bouřky napáchaly velké škody. Bylo vidět kácející se stromy i zaplavená auta. A když se ty jednotlivé formace spojily, tak chvíli trvalo, než se utvořila nová linie.

Co nás zachránilo?

Studená fronta přišla v ten pravý čas, tedy až v noci. Kdyby dorazila dříve, tedy okolo 17. a 18. hodiny, tak bychom teď mluvili úplně jinak. Představte si Českou republiku jako hrnec, který má po obvodě horstva. A tím, jak k nám vzduch přetéká, tak tam jsou jiné vzduchové hmoty s jinými kapacitami. Aby se vytvořil vichr s kroupami a tornády, tak na to už u nás nebyly dostatečné formace.

​Bylo tedy správné, že ČHMÚ varování zveřejnil?

I já s ČHMÚ spolupracuji jako pozorovatel. Nesplnění předpovědi nám musí veřejnost prominout. Škody po pěticentimetrových kroupách a tornádech by si nikdo nepřál. A jsem moc rád, že se nenaplnila ani třetina toho, co bylo ve výstraze. Práce meteorologů si moc vážím, protože brali v úvahu všechny možnosti, které nás mohly čekat.

Měl jste kvůli výstraze strach?

Ne. Spíš jsem měl z té situace respekt. Spát jsem šel až po jedné hodině v noci, kdy už bylo jasné, že u nás nic nehrozí.

 Přes východní Čechy se přehnalo tornádo. Bralo střechy a poničilo ploty (11. 6. 2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.