Všechno je jinak. Ukrajinci poráží Rusko na plné čáře, přiznal šéf wagnerovců

Šéf soukromé armády, která ve službách Ruska bojuje proti ukrajinským silám, se tvrdě pustil do ruského vedení. To podle něj lže o skutečném průběhu války. Řekl to ve čtvrtek na nahrávce, kterou získal magazín Newsweek.

Putin už několikrát prohlásil, že ukrajinská protiofenziva selhává. Jenomže podle Prigožina je to naopak. Ruský prezident prý dostává od ministra obrany mylné informace. "Ve prospěch nepřítele ruská armáda ztratila ohromné části území," tvrdí velitel wagnerovců.

[chooze:article;value:509942]

Kyjev podle něj není daleko od osvobození všech okupovaných regionů. "Pokud nepřítel dosáhne ústí Moločné, většina území ovládnutého při speciální vojenské operaci se mu vrátí. Rusko se jednoho dne probudí a Krym bude patřit Ukrajině," pokračoval Prigožin.

Ruská armáda se potýká s nedostatkem munice a samotných zbraní, některým jednotkám navíc chybí až 60 procent vojáků, doplnil.

Putinovi prý věší kromě Šojgua bulíky na nos i Valerij Gerasimov, náčelník generálního štábu ruské armády, který velí jednotkám nasazeným na Ukrajině. "Oba na to jdou jednoduše: lež musí být tak velká, aby se jí dalo uvěřit. Takhle to dělají," uvedl Prigožin.

[chooze:article;value:509707]

Wagnerovci sehráli klíčovou roli při dobývání Bachmutu. Prigožin se začal stavět proti Kremlu po Šojguově nařízení, aby jeho žoldáci podepsali smlouvy přímo s ministerstvem obrany. Tím by se wagnerovci stali jeho součástí.

Prigožin takovou variantu vyloučil, podle Putina se tak ale musí stát co nejrychleji, píše Daily Mail. "Je to v souladu se zdravým rozumem, zavedenou praxí a zákonem," prohlásil. 

Spekuluje se také o Prigožinových politických ambicích. Jeho jméno nejednou padlo ve výčtu těch, kteří by mohli Putina v čele Ruska nahradit.

Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. Putin ji shazuje:

[chooze:article;value:507639]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.