Prigožin rozpoutal válku s Kremlem. Obvinil Rusko z útoku na wagnerovce

Ruská tajná služba zahájila trestní řízení proti šéfovi wagnerovců Jevgeniji Prigožinovi. Učinila tak poté, co vyzval Rusy, aby se připojili k jeho 25 tisícům bojovníků, kteří se chtějí vypořádat s bezprávním v Rusku.

K připojení vyzval poté, co podle deníku Kyiv Independent obvinil ruskou armádu ze spáchání raketového útoku na wagnerovce. Během něj mělo přijít o život mnoho žoldáků. "Podle očitých svědků byl útok zahájen zezadu, což znamená, že jej zahájilo ruské ministerstvo obrany," uvedl Prigožin ve zvukové nahrávce.

[chooze:article;value:510530]

​"Podvedli nás. Snažili se nás připravit o možnost bránit naše domovy. Byli jsme připraveni k ústupkům ministerstvu obrany, odevzdat mu zbraně a najít řešení, jak budeme dál bránit zemi. Ale tito šmejdi se neuklidnili. Když jsme ukázali nezlomnost, zahájili raketové útoky na naše týlové tábory," dodal.

Stanice BBC ale upozornila, že hlas na nahrávce, ve které šéf wagnerovců vyzývá Rusy ke vzpouře, nemusí patřit Prigožinovi. Ruské ministerstvo obrany podle agentury TASS považuje Prigožinova slova za "provokaci" a útok na wagnerovce popřelo.

Ukrajina údajně zasáhla Čongarský most. Rusko nehlásí žádné oběti:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.