ON-LINE: Českem se prohnaly bouřky. Obavy meteorologů z tornád se naštěstí nenaplnily

Nejvyšší stupeň nebezpečí platil od čtvrtečních 18 hodin do pátečních čtyř hodin ráno pro Prahu, Středočeský kraj (Benešov, Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, Mnichovo Hradiště, Neratovice, Příbram, Rakovník, Říčany, Sedlčany, Slaný, Votice), Jihočeský kraj (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Trhové Sviny, Třeboň, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj a Liberecký kraj.

Od čtvrtečních 22 hodin do pátečních sedmi hodin ráno platí výstraha před silnými bouřkami pro Středočeský kraj (Čáslav, Kolín, Kutná Hora, Nymburk, Poděbrady, Vlašim), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec), Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Kuřim, Rosice, Šlapanice, Tišnov, Vyškov), Olomoucký kraj, Zlínský kraj (Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Kroměříž, Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezský kraj

Bouřkové pásmo překročilo české hranice krátce před desátou hodinou večerní. Velká bouřka se prohnala Plzeňským krajem a další zřejmě zasáhly hranici Plzeňského a Jihočeského kraje. "Hlavním nebezpečím budou kroupy přes 2 cm, nárazy větru i přes 25 m/s a intenzivní srážky," varovali meteorologové. "Bouře nebyly tak extrémní, jak jsme předpokládali. Analyzujeme proč - důvodem bude patrně mocnost zádržné vrstvy a také absence proudění ve výšce kolem 3 km," uvedl ČHMÚ na Twitteru.

Asi nejvíc práce s odklízením následků bouřek měli hasiči v Plzeňském kraji. Do půlnoci zanamenali 26 výjezdů, vesměs se jednalo popadané stromy na komunikacích. Drtivá většina zásahů se odehrála na Domažlicku, které bylo asi nejvíc zasaženo.

V Německu už bouře začaly řádit po poledni. "Pravostáčivá intenzivní supercela by mohla vyprodukovat i tornádo a další nebezpečné jevy. My čekáme na iniciaci konvekce v alpské oblasti," oznámili meteorologové. Sauerland na západu země se odpoledne potýkal s prudkými srážkami. Tamní hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů. Zaplavené byly i ulice. V Dolním Sasku museli zrušit koncert hudebníka Stinga, napsal deník Bild

"S ohledem na některé zvýšené parametry (silné stáčení větru v nižších hladinách a nízkohladinový střih) nemůžeme vyloučit i vznik tornáda. Zejména v případě izolovanějších silných bouřkových buněk (supercel) zpočátku večera. Nutno ale zmínit, že šance je i tak malá," varovali dopoledne meteorologové. Nejvíce hrozí tento jev na západu a severozápadu Čech. Meteorologové vyzvali obyvatele této části Česka k opatrnosti.

[chooze:article;value:510320]

Extrémní počasí komplikovalo i provoz na trati. České dráhy vyzvaly cestující, aby sledovali aktuální informace o provozu. "Aktivovali jsme preventivní opatření, posílili dispečink a pohotovostní službu, kterou budou držet zaměstnanci ČD tak, aby mohli v případě potřeby mimořádně nastoupit do služby," sdělil dopravce na twitteru. Přesto došlo na několika místech k dočasnému přerušení provozu vlivem pádu stromů na koleje, nebo k výpadkům staničního zabezpečovacího zařízení.

Na extrémně silné bouřky se připravovali i hasiči. Například v Karlovarském kraji měli v plánu aktivovat štáb pro případnou koordinaci záchranných a likvidačních prací. "Jsme připravení, posílili jsme směny. Od 18 hodin aktivujeme štáb. Pokud se něco stane, budeme v kontaktu s krajem," řekl TN.cz mluvčí hasičů Martin Kasal. "Od 17:00 hodin je nařízena pohotovost na zbrojnici všem dobrovolným jednotkám kategorie JPO II. a JPO III. Pohotovost platí až do odvolání. Jedná se o 52 jednotek sboru dobrovolných hasičů v celém kraji," doplnil později.

[chooze:minuta;value:778d16db-da5f-4b82-b1b9-04ecc8cc750e]

Podívejte se na reportáž z Televizních novin:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.