Jak vypadá imploze? Ponorka se do sebe zhroutila okamžitě

Imploze je opakem exploze. Zatímco při explozi se plyn zevnitř objektu uvolňuje ven, při implozi roste tlak, což vede k deformaci nebo poškození. Může k ní dojít, pokud se v ponorce například udělá díra. 

Jedním z příkladů, který ukáže, jak taková imploze vypadá, je video, které momentálně koluje na twitteru. Na tom imploduje vlaková cisterna. Během okamžiku se zhroutí sama do sebe. 

V hloubce, ve které se ponorka Titan nacházela, je ale asi 375krát větší tlak. Imploze tedy byla extrémně rychlá, upozornil web deníku Daily Mirror. Pasažéři tak nejspíše ani nestihli zaznamenat, co se děje.

Podle expertů tak ponorka nejspíše neustála tlak. "Taková katastrofická událost se stane za asi 20 milisekund," řekl o implozi pro ABC News expert na ponorky Eric Fusil.

[chooze:article;value:510472]

Technickou závadu mohl způsobit i materiál, ze kterého bylo podmořské plavidlo vyrobeno. Tím byl totiž karbon, který je náchylnější k únavě materiálu než kovy.

Rychlost imploze se dá přirovnat k prasknutí balónku. Příkladem imploze je třeba experiment, při kterém nahřejete vodu v plechovce. Ta se natlakuje, jelikož pára nemá kam uniknout. Jakmile plechovku ponoříte do studené vody, okamžitě imploduje, zhroutí se tedy sama do sebe.

Experiment, který ukazuje implozi, předvedl pro TV Nova také Ladislav Sieger z Fakulty elektrotechnické ČVUT. Na videu ukázal experiment s plastovou flaškou a vodou. Na jím vytvořenou implozi se můžete podívat pod titulkem článku.

"Ponorka pod vodou vydrží. Pokud ovšem porušíme její pevnost, ve čtyřech kilometrech po hladinou je to pro ni vražedné," upozornil Sieger.

Muž otestoval implozi na kusu plechovky. Podívejte se na video (06/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.