Vítr na Opavsku strhával střechy, v Oticích zasahovaly desítky hasičů

Stačilo jen pár minut. Nejprve se zvedl vítr a začalo pršet, vzápětí se přidaly kroupy a pak už nebylo vidět nic. "Hrůza. Jak jsem stará, tak tohle jsem fakt ještě nezažila," svěřila se obyvatelka obce. 

Vzduchem létaly i velké kusy střech, jako zázrakem se nikomu nic nestalo. Majitelům jednoho domu spadl komín, který váží několik set kilo. 

Lidé, kteří přišli o střechu nad hlavou, se shodují na tom, že pomoc záchranných složek byla velmi rychlá a už ve středu večer byly všechny domy provizorně zakryty. "Vzalo mi to celou střechu. Pomoc byla prakticky okamžitá, střechu jsme po zásahu s požárníky dali za 4 až 5 hodin dohromady," prozradil Pavel Hrazdil, majitel jednoho z poškozených domů. 

[chooze:article;value:510164]

​"Na místě máme čtyři profesionální jednotky a 11 dobrovolných, počítáme cca několik desítek zasahujících hasičů," řekl z místa zásahu mluvčí moravskoslezských hasičů Lukáš Popp. 

Pro lidi, kterým vítr poškodil jejich domovy, bylo připraveno nouzové ubytování v nedaleké Opavě, nakonec ale nebylo potřeba. Domy prohlédl statik. "Nemuseli jsme řešit žádné nouzové ubytování. Všichni si našli nějaký prostor, kam složili hlavu. Není to tak, že by se musel nějaký dům strhávat," řekl starosta Otic Vladimír Tancík. 

Předběžná škoda zatím nebyla vyčíslena. Lidé už kontaktovali své pojišťovny a také řemeslníky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.