Skupina mužů brutálně zbila cizince, kterého měli za Ukrajince. Přišel o oko

Skupina pěti mužů si v centru Prahy na Jungmannově náměstí vyhlédla cizince, kterého mylně považovali za Ukrajince a následně jej měli brutálně zbít. "Útok byl tak intenzivní, že má poškozený nyní trvalé následky a prakticky přišel o jedno oko, na které oslepnul," uvedla policie. Důvodem útoku měla být právě mužova národnost.

Jak ukazují zajištěné kamerové záběry, po činu měla pětice podezřelých nasednout do taxíku a vyrazit směrem na Brno. I když se útok odehrál loni v prosinci, policii se stále nepodařilo podezřelé vyslechnout. Proto se nyní vyšetřovatelé rozhodli záběry z místa činu zveřejnit.

"Událost se odehrála 28. prosince roku 2022. Do současné chvíle kroky, které kriminalisté podnikli, nevedly k vypátrání pachatelů. Proto jsme se rozhodli, že se obrátíme na veřejnost s prosbou o jejich ztotožnění," sdělil redakci TN.cz mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že pokud lidé muže na záběrech poznají, měli by policii kontaktovat na lince 158.

[chooze:article;value:509316]

Pokud se útočníky kriminalistům podaří vypátrat, je pravděpodobné, že za svůj čin nakonec skončí ve vězení. "Případ je prověřovaný pro trestné činy výtržnictví a ublížení na zdraví, kdy v případě odsouzení hrozí až osm let odnětí svobody," doplnil Daněk.

Vlnu emocí vůči Ukrajincům vyvolal v poslední době také incident z 10. června, kdy měl muž ukrajinské národnosti v Brně ubodat romského mladíka. Jak však ubezpečuje policie, je tento čin spíše výjimkou.

V současné době žije v Česku přes půl milionu Ukrajinců. I když jejich počty v Česku po ruské invazi narostly o asi 300 tisíc, kriminalita po jejich příchodu narostla jen mírně, a poměr stíhaných Ukrajinců vzhledem k celkové velikosti ukrajinské komunity v Česku podle policejních statistik dokonce výrazně klesl.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.