Legendární kapela Olympic slaví 60 let. Pro fanoušky má překvapení

Legendární skupina Olympic oslavila 60 let svého působení a u této příležitosti vydala zpěvník se svými nejlepšími singly. "Tenhle zpěvník je zásadní tím, že vyšel k našim šedesátinám, a je tam proto 60 písní. Jsou tam vybrané ty nejvíce známé a frekventované. Je to krásně zpracované, udělá to každému radost," pochlubil se frontman kapely Petr Janda.

Jubilejní zpěvník pokřtil Jandův dlouholetý přítel Michael Kocáb. "Je to pro mě čest, já si vážím Petra Jandy a vážím si Olympiců, byl bych blbý a slepý, kdybych si jich nevážil. Jednak jsou tady dlouho, jednak udělali spoustu hitů, které postupně zlidověly, což se každému nepodaří. Není zase tolik kapel, o kterých bych to mohl říct," svěřil se Kocáb.

[chooze:article;value:475289]

"Navíc má podle mě Petr Janda krásný hlas, pořád mu to drží a dobře zpívá. Je tak zvláštně rockově cool, pro mě je to takový prototyp rockera," pochválil svého přítele hudebník.

Kapela své kulatiny slaví hned několika koncerty, radost dokonce udělala i fanouškům za velkou louží. "Tam jsem měl pět koncertů: New York, Washington, New Jersey, Sarasota a Miami. Ty jsem absolvoval na přelomu února a března. V listopadu loňského roku jsme začali hrát Tour 60, které vyvrcholí 18. 12. 2023 v O2 areně," zmínil Janda.

[chooze:article;value:461046]

Další křest, který se před pár dny konal v Praze, má na kontě muzikál Branický zázrak. Režisér Jan Svěrák chtěl, aby akce zůstala v rodině, a tak se konala v baru Martina Dejdara. "Já v tom hraju, ale byl to nápad Honzy Svěráka, jestli bychom to neudělali u mě na náplavce. Je to hezký začátek sezony," řekl Dejdar.

Písničky, které složil Tomáš Klus, přišli pokřtít zpěváci a herci obsazení v muzikálu. Hlavní roli v příběhu však hraje sám písničkář. "Je to komedie plná hudby o krizi středního věku, kdy člověk hledá smysl života. Hlavní hrdina se setká s bezdomovci a najde v nich vlastnosti, které má i on, a dostane se až tak hluboko, že se setká se svou duší," představil dílo Jan Svěrák.

[chooze:article;value:509268]

​"Odpočinul jsem si od toho, že jsem diváky nemusel zatěžovat vlastním viděním světa a mohl jsem se držet nějakých externích příběhů. Myslím si, že to je jedna z nejlepších věcí, co jsem kdy napsal. Ta hudba totiž dalekosáhle přesahuje mou osobu," prozradil Klus. Toho podporuje i jeho manželka Tamara, která byla při vzniku každé z písní. "Je to krásná fúze dvou lidí, jako je Honza Svěrák a můj muž. Miluju to," rozplývala se influencerka.

V muzikálu dále hrají například Veronika Khek Kubařová, Nikola Ďuricová a Šimon Bilina. "Hraju muže bez domova, konkrétně Rudu, s velkou úctou k tomu, jak je mnoho vrstevnaté bytí bez domova. Ruda ale zároveň domov našel právě v sobě a v tom, jak pomáhá dalším lidem," vysvětlil Bilina.

Petr Janda slaví narozeniny. Podívejte se na video (4/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.