Česko opět zasáhnou silné bouřky. Hrozí i tornáda, ČHMÚ zvažuje výstrahu

"Výstraha třetí úrovně byla vydána pro části Německa a Česka. Obzvláště kvůli ničivým nárazům větru, velkým až velmi velkým kroupám a regionálně i tornádům a přívalovým dešťům," varovala mezinárodní organizace ESTOFEX. Výstraha platí pro čtvrtek a noc na pátek na severozápadu Čech a ve velké části Německa.

Podle předběžných informací od českých meteorologů se na čtvrtek neplánuje červená, tedy nejvyšší, výstraha. "Výstrahu vydáme na večer a budou tam i nebezpečné doprovodné jevy," řekla TN.cz mluvčí ČHMÚ Monika Hrubalová. "Možná tam bude i pravděpodobnost, že se může jev, jako je tornádo, objevit," dodala. Bližší informace meteorologové poskytnou kolem poledne.

V platnosti je ale stále oranžová výstraha, která znamená vysoký stupeň nebezpečí, před velmi silnými bouřkami. Ta platí pro Čechy do noci na pátek, na Moravě a ve Slezsku platí žlutá výstraha před silnými bouřkami. 

"Během dne bude klid, změna přijde večer. Dnes bude slunečno a teploty by měly překročit tropických 30 °C na většině území. Změna přijde večer a v noci na pátek, kdy v souvislosti se zvlněnou studenou frontou čekáme místy bouřky, i velmi silné," upozornili ráno meteorologové na twitteru.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové nás v létě čekají tropy i silné bouřky:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.