Mynář vzal z hradního skladu cennosti za půl milionu korun. Nikdo neví, kde jsou

Zlato, stříbro nebo drahé vitrážové obrazy – to všechno v hodnotě více než půl milionu korun údajně zmizelo z hradního skladu darů za éry Miloše Zemana a kancléře Vratislava Mynáře. Sklad slouží k tomu, aby měla hlava státu v zásobě pozornosti pro vysoce postavené státníky nebo zahraniční návštěvy.

Na rozdíl od darů rozdávaných bývalou hlavou státu ale u těch, které si vyzvednul Mynář, neexistují doklady o tom, komu měly být určeny. "Jediné doklady, které my k tomu máme, jsou informace na výdejkách, kde je uvedeno, komu a za jakým účelem byl dar vydán," řekla mluvčí prezidenta Petra Pavla Markéta Řeháková. Podle výdejek si cennosti odnesl dnes už bývalý hradní kancléř Mynář. Ovšem u koho nakonec skončily jasné není.

Mynářovi podřízení měli údajně do skladu darů nakoupit z veřejných prostředků předměty za více než 23 milionů korun. Po nástupu Petra Pavla, ale zůstal sklad téměř prázdný. ​"Prezident Pavel po svém nástupu na Hrad nechal vytvořit směrnici o nakládání s dary, podle ní evidujeme, za jakým účelem byl dar objednán, komu byl vyskladněn a také komu byl následně předán a jak byl využit," dodala Řeháková.

[chooze:article;value:500440]

Vratislav Mynář nařčení odmítá a celou kauzu považuje za pokračování nenávistné kampaně proti němu a prezidentu Zemanovi. "Snaha vykreslit sklad darů jako hradní zlatnictví, ze kterého zlý Mynář nabírá po hrstech, je opravdu mimořádně úsměvná. Hloupost dvou redaktorů Seznamu spočívá v tom, že mě skandalizují za to, že jsem na pokyn prezidenta nebo s jeho vědomím předával dary významným osobnostem," uvedl Mynář.

V roce 2015 kancléř a zároveň osvětimanský podnikatel měl vyskladnit například zlaté a stříbrné manžetové knoflíčky se lvem v hodnotě přesahující 100 tisíc korun. Podle výdejky se bez podrobnějších informací jednalo o "zboží vydané pro účely vedoucího Kanceláře prezidenta republiky".

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.