Čaputová už příští rok prezidentkou nebude. Nehodlám kandidovat, oznámila

"Před oznámením svého rozhodnutí jsem musela odhadnout svoje síly na dalších potenciálně šest roků a po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost. Dokončím tedy poslední rok svého mandátu a má služba v této funkci bude naplněná. O druhé volební období se nebudu ucházet," oznámila slovenská prezidentka.

Připomněla, že za jejího působení si země prošla koronavirovou pandemií či následky ruské agrese na Ukrajině. "Nadále se budu snažit být pilířem pokoje, slušnosti a ústavnosti," řekla. Mrzí ji, pokud zklamala lidi, kteří doufali v její pokračování v úřadě. "Osud Slovenska nezávisí na jednom člověku," vzkázala.

[chooze:article;value:508128]

"Chytří a empatičtí lidé s dostatkem energie vést Slovensko kandidovali v komunálních volbách, kandidují v parlamentních volbách a není důvod, aby tak nebylo i ve volbách prezidentských," poznamenala. Jedním z důvodů jejího konce byla i rodina. 

"Demokracii a spravedlnosti na Slovensku jsem se snažila pomáhat před prezidentským mandátem, během něj a budu i po něm," sdělila slovenská prezidentka.

"Čaputová se k občanům SR vždy obrátila zády, když ji nejvíc potřebovali," uvedla v reakci na rozhodnutí prezidentky na facebooku opoziční strana SMĚR.

"Osud demokracie neleží na zádech jediného člověka. Bude ležet na zádech nás všech, kteří společně chceme, aby hodnoty demokracie, slušnosti a rovnosti zvítězily na zlobou a nenávistí," reagoval předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. "Jste nejlepší hlavou státu, kterou jsme na Slovensku měli," vzkázal předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík.  

Čaputová je prezidentkou od roku 2019. Ve volbách tenkrát porazila eurokomisaře Maroše Šefčoviče.

Pro volby, které Slovensko čekají příští rok, se zatím neobjevili žádní kandidáti. Zemi totiž ještě letos čekají parlamentní volby. Podle webu tvnoviny.sk by se o nejvyšší pozici v zemi mohli ucházet například ministr zahraničí v Hegerově i Matovičově vládě Ivan Korčok či ministr zahraničí v první Ficově vládě Ján Kubiš.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.