Výhled počasí na léto v Chorvatsku: Přibalte si pláštěnku, radí meteoroložka

Pokud plánujete do Chorvatska vyjet v nejbližších 14 dnech, počasí bude v příštích čtyřech dnech slunečné a nejvyšší odpolední teploty se budou šplhat ke tropickým teplotám. Pak ale bude během odpoledne místy až oblačno a přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 24 až 31 °C. Teplota moře je nejčastěji mezi 21 až 24 °C. Pro našince je tedy počasí dobré už nyní na koupání.

Co říkají statistiky?

V Chorvatsku jsou letní měsíce nejsuššími z celého roku. Podle statistik nejméně srážek spadne v červenci, srážkové úhrny se pohybují nejčastěji mezi 20 až 30 milimetry. Srážky jsou nejčastěji spojené s bouřkami. Nicméně tady panují relativně velké rozdíly mezi severem území a jihem.

Sever území, v okolí Istrie a Puly pokud ovlivní tlaková níže zasahující sem z Alp, může přinést týdenní deštivé počasí. Jih Chorvatska, Korčula, Dubrovník bývá sušší a krátké srážky jsou spojené s bouřkami. Teplotní rozdíly jsou také citelné mezi chladnějším severem a teplejším jižním pobřežím.

Teploty v prázdninových měsících jsou většinou tropické, v posledních letech i super tropické, tedy přes 35 °C. Zejména v jižní polovině území musíme počítat s tropickými nocemi, kdy teploty neklesají pod 20 °C. Ale příjemně nás ochladí vítr mistrál. Ideální je vlhkost vzduchu mezi 55 až 75 %. Teplota moře se pohybuje až na 26 °C. Vůbec nejvyšší teplota v Chorvatsku byla naměřena 5. srpna 1981 na 42,8 °C v Ploče.

[chooze:article;value:507933]

Sezónní výhledy hlásí hodně deště

Sezónní výhledy počítají, že letošní prázdninové měsíce budou v Chorvatsku srážkově nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem, což značí, že letošní léto tam bude bohaté na bouřky. Co se teplot týče, ty budou zřejmě průměrné nebo slabě nadprůměrné, ale při bouřkách se může ochladit až o několik stupňů.

Pozor při cestě do Chorvatska. Silniční pravidla vás mohou překvapit (6/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.