Uniklo další video z Johnsonových večírků. Malér má i kvůli nové práci

Jako jasné porušení parlamentního kodexu označila parlamentní komise pro televizi BBC zprávu, že se Johnson plánuje vrátit ke své původní práci novináře jako sloupkař pro deník Daily Mail.

Pravidla měl porušit tím, že rozhodnutí předem neoznámil v parlamentu. O tomto kroku údajně komisi informoval pouze půl hodiny předtím, než to britský list sám zveřejnil. Navíc by se podle části poslanců podle tradic neměl jako bývalý premiér nechat zaměstnávat jako novinový komentátor. Ve svém prvním sloupku minulý týden popisoval své zkušenosti s kontroverzním lékem na hubnutí Ozempic.

[chooze:article;value:487260]

Kvůli dohře s večírky během pandemie koronaviru, které Johnsona mimo jiné stály křeslo premiéra loni v červenci, se minulý týden vzdal i mandátu poslance. "Jsou rozhodnutí udělat vše pro to, aby mě vyhnali z parlamentu," napsal v dramatickém dopise na rozloučenou.

V pondělí budou britští poslanci také hlasovat o zprávě komise usvědčujícího politika z rozsáhlého porušování pravidel. Budou rozhodovat pouze o tom, zda mu bude odebraný přístup do Westminsterského paláce. Jeho konec řešit nebudou, protože už sám rezignoval.

Zpráva o porušeních pravidel má více než 1 100 stran a píše se v ní, že o svém jednání expolitik vědomě lhal a o večírcích dobře věděl. Jeho tým a podporovatelé v Konzervativní straně ale parlamentní vyšetřování označili za tendenční a postup komise odsoudili.

Rozhořčení rodin obětí covidu

Debata o večírcích během covidu se v Británii ale znovu rozpoutala hlavně poté, co o víkendu zveřejnil deník Mirror video ze sídla konzervativců, kterým Johnson tehdy jako premiér šéfoval. Zaměstnanci politického úřadu na něm během vánočního večírku tancují v barevných svetrech, pijí alkohol a žertují o přísných vládních omezeních proti šíření covidu-19, která v tu dobu v zemi platila.

[chooze:article;value:507856]

Video natočili účastníci párty 14. prosince 2020, když v Británii platil přísný zákaz shromažďování se uvnitř. Zástupci britské policie, jež tato shromáždění dříve vyšetřovala, podle televize Sky News zmínili, že se videozáznamem zabývají, a naznačili, že je velmi průkazný.

Ihned po zveřejnění začaly na záběry rozhořčeně reagovat rodiny obětí pandemie koronaviru. "Je to jako rána do břicha," řekl mluvčí spolku Rodiny pozůstalých po covidu za spravedlnost (CBFFJ) Lobby Akinnola. "Není to velké překvapení, ale jeho obraznost byla dost silná a zcela v rozporu s tím, co v té době prožíval zbytek země a my jako rodiny pozůstalých," dodal.

Podívejte se, jak vypadala svatební party Borise Johnsona a jeho manželky (7/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.