Startují samosběry třešní. Oproti supermarketu výrazně ušetříte

Pan Šebesta z Krumvíře na jižní Moravě v pondělí poprvé v letošní sezoně otevřel veřejnosti brány svého sadu. A na první zákazníky dlouho čekat nemusel. Ti na většinu třešní dosáhnou pohodlně ze země a pokud ne, je v sadu i pomocník.

Pro sběrače je totiž připravená plošina, díky které dosáhnete i na třešně, které jsou v korunách stromů. Kilo vlastnoručně nasbíraných třešní prodává letos pan Šebesta za 50 korun. Kbelík plný ovoce vás pak vyjde na zhruba 350 korun.

To je oproti ceně v supermarketu velký rozdíl. V jednom z nich v pondělí akční nabídka upozorňovala na výhodnou cenu, a to 180 korun za kilo třešní z Turecka. Oproti tomu většina sadařů letos nezdražovala.

[chooze:article;value:508846]

​"Dá se říct, že ta cena se většinou pohybuje kolem těch 50 korun, někde o něco méně, někde o něco více. Cena je zhruba stejná, jako byla v loňském roce," potvrdil na dotaz televize Nova předseda ovocnářské unie Martin Ludvík.

Jarní mrazíky letos spálily téměř všechny meruňky a broskve, třešní se to ale netýká. "Úroda je bohatá, my tady máme asi 170 stromů a počítám, že tady bude kolem tří a půl až čtyř tisíc kilo třešní," doplnil pan Šebesta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.