Splnili jsme cíl invaze, prohlásil Peskov. Ukrajina je podle něj demilitarizována

Když před téměř rokem a půl oznámil ruský prezident Vladimir Putin invazi na Ukrajinu, jedním z cílů takzvané "speciální vojenské operace" měla být demilitarizace Ukrajiny. Podle ruské propagandy se Ukrajina připravovala na napadení Ruska, čemuž měla invaze zabránit.

Rusko ve válce příliš mnoho úspěchů po počátečním pokusu o bleskové obsazení Ukrajiny nemělo. Nyní však mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že i přes neúspěchy ruské armády se Rusku podařilo splnit jeden ze svých cílů. Tím byla právě demilitarizace Ukrajiny.

[chooze:article;value:509166]

Tvrzení vychází z výrazných změn ve výzbroji, kterou ukrajinská armáda používá. "Ukrajina byla na začátku speciální vojenské operace silně vyzbrojená. Teď ale používá mnohem méně svých vlastních zbraní a spoléhá se na zbraně, které jí dodávají západní země. Demilitarizace tak byla z většiny dokončena," obhajoval podle agentury TASS Peskov tvrzení Kremlu.

Toto vysvětlení však neobstojí ve srovnání s realitou. Západní země postupně zasílají Ukrajině čím dál pokročilejší a výkonnější zbraně. Jen tento týden oznámilo několik zemí Západu na summitu v Bruselu další pomoc Ukrajině v řádu stovek miliard korun, píše portál Kiyv Independent.

Jednou z nejdiskutovanějších forem pomoci, kterou by mohl Západ v nejbližší době dodat Ukrajině, jsou stíhačky F-16. Několik členských států NATO už oznámilo, že cvičí ukrajinské piloty, aby mohli tato pokročilá letadla používat. Než však bude Ukrajina moci bojové stíhačky získat, ještě to nějaký čas potrvá.

Země NATO dodají Ukrajině prostředky protivzdušné obrany:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.