Pozor! Blíží se dva státní svátky, dotkne se to výplat všech důchodů

Ve středu 5. července oslavíme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. O den později, tedy 6. července, si pak připomeneme upálení mistra Jana Husa.

Někteří penzisté proto musí počítat s tím, že se změní termín výplat starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů (vdovský, vdovecký a sirotčí). Týká se to těch, kteří měli peníze dostat právě 6. července.

[chooze:article;value:508253]

Penze Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) bude vyplácet dříve, a to už 4. července. Lidé by se proto neměli divit, že se důchodu dočkají s předstihem.

Změny termínů vyplácení důchodů v roce 2023

Důchody s výplatním termínem Budou vyplaceny
16. listopadu 15. listopadu
18. listopadu 16. listopadu
22. prosince 21. prosince
24. prosince 22. prosince
Zdroj: Česká správa sociálního zabezpečení

V letošním roce se termín výplaty změní ještě několikrát. Také v listopadu přijde penze lidem dříve, a to 15. listopadu místo původního 16. listopadu. V tento den pak správa pošle finance lidem, kteří měli termín 18. listopadu.

Důchody vyplácí ČSSZ buď bezhotovostním převodem na účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty. "Vyplácí se vždy dopředu, a to v pravidelných lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se penze vyplácí 15. den v měsíci," uvádí správa.

České důchody jsou podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) druhé nejlepší v Evropské unii (EU). Podívejte se na rozhovor:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.