Odboráři jednají o dalším postupu. Nemají kam ustoupit, míní politolog

Odboráři už od května kritizují vládní plány na snížení schodku rozpočtu. Na konec května připravili odboráři protesty. Po vyhlášení stávkové pohotovosti se ihned začalo diskutovat o tom, zda ČMKOS připravuje generální stávku.

"Prosím, ať nám nikdo nevkládá do úst, že chystáme organizování generální stávky. Zároveň ode mě nikdo neuslyší, že bychom se tohoto nástroje vzdali dopředu," prohlásil na konci května předseda ČMKOS Josef Středula.

[chooze:article;value:506063]

"Budeme pořádat čtyři akce. První začne zítra v 18 hodin ve Strakonicích, kde OS KOVO pořádá protestní pochod, následovat bude 27. června v 15 hodin na náměstí Jiřího z Poděbrad v ostravských Vítkovicích, v 16 hodin bude pochod od Baťovy nemocnice ve Zlíně na náměstí a 29. června bude protestní mítink zaměstnanců státní správy, který bude od 9:30 v hotelu Olšanka," avizoval v pondělí Středula.

Další protesty mohou přijít v září. Středula by rád, aby debatu vlády, odborů a zaměstnavatelů moderoval prezident Petr Pavel. "Situace je vážná," myslí si odborový předák. Kabinet Petra Fialy (ODS) podle něj nechce jednat.

Odborům vadí například znovuzavedení nemocenského pojištění nebo zrušení některých daňových výhod, například těch na benefity. "Mají s vládním balíčkem problém. Otázkou je, zda k tomu přistupovat tak, jak to činí, jako k něčemu, co musí zmařit jako celek," řekl TN Live Pehe. 

[chooze:article;value:504574]

Postup odborů byl podle něj nešťastný. "V okamžiku, kdy vláda oznámila změny, které jsou nezbytné, Česká republika si nemůže dovolit žít na dluh způsobem, jakým to činí, okamžitě vyhlásily stávkovou pohotovost, což dosti limituje dle mého soudu možnosti vyjednávání," myslí si. Měly podle něj nejdříve jednat, poté až vyhlásit stávkovou pohotovost.

"Je to typický jev v české politice, že se dvě strany zaseknou na dosti extrémních pozicích a nejsou schopny hledat kompromis, myslím, že se měl hledat jiným způsobem, než jak to teď dělají odbory," uvedl. "Odbory se samy zahnaly do situace, kde nemají kam ustoupit," doplnil.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.