Češi více investují. Odborníci poradili způsoby, jak peníze nejlépe zhodnotit

V posledních měsících strmě roste nejen počet lidí, kteří investují, ale zvedají se i investované částky. "Naši klienti daleko více investují a spoří. Z našich dat vyplývá, že náš průměrný klient spoří 2 800 korun měsíčně," nastínil mluvčí ČSOB Patrik Madle.

"Jenom za těch posledních 12 měsíců počet klientů, kteří pravidelně investují, vzrostl o třetinu," uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý. "V meziročním srovnání došlo ke zvýšení přesunu peněz na spořicí a termínované účty, a to o přibližně 10 %," přidal se mluvčí Komerční banky Michal Teubner.

[chooze:article;value:505757]

Banky hlásí největší zájem právě o krátkodobé produkty, zejména termínované vklady na šest nebo 12 měsíců. Oblíbené jsou i spořicí účty. Popularita ale roste u všech druhů investic. Mění se ale i chování bank, některé z nich totiž kvůli inflaci přicházejí s novými produkty.

"Takovým novým produktem je spojení spořicího účtu s pravidelnými investicemi. Pokud klient pravidelně investuje, má na spořicím účtu vyšší úrok," vysvětlil Hrubý.

Na trhu se ale nově objevují třeba i termínované vklady jen na jeden měsíc. A mění se i dostupnost investování, a to zejména díky internetovým aplikacím. "Ty produkty, které původně byly jenom pro velmi bohaté lidi, jsou najednou zjednodušeny, jsou pro masy. Aplikace umožnily, že můžeme investovat z postele a nemusíme nikam chodit," sdělil ekonom Vladimír Pikora. Prudce ale roste zájem i o alternativní investice. Z těch je v posledních několika měsících nejoblíbenější zlato.

Zhodnocení investic

Pokud chcete na vlně odeznívající inflace ještě na poslední chvíli vydělat a neriskovat, tak je podle odborníků výhodné uložit peníze do krátkodobých termínovaných vkladů. Pro dlouhodobější investice je ale lepší poohlédnout se po jiných produktech. Způsobů, jak své peníze zhodnotit, existuje celá řada. Obecně ale platí, že čím větší risk, tím větší možný zisk.

Spořicí účty

Jde o ten nejjednodušší a zároveň nejbezpečnější způsob, jak své peníze aspoň trochu úročit. "Je to rozhodně lepší než ty peníze mít na běžném účtu nebo v šupleti," myslí si ekonom Michal Skořepa. Aktuálně se úrok na spořicích účtech pohybuje kolem pěti procent. Není ale garantovaný a kdykoliv se může začít snižovat.

[chooze:article;value:508223]

Termínované vklady

Z termínovaného účtu na rozdíl od spořicího nemůžete vybírat peníze kdykoliv. Za to ale dostanete vyšší úrok. U termínovaného vkladu na šest měsíců se úrok pohybuje kolem pěti až šesti procent. U ročního je to o pár desetin procenta méně. Právě tyto dvě délky se podle odborníků teď vyplatí nejvíc.

Státní dluhopisy

Při střednědobých investicích se můžou vyplatit i státní dluhopisy spolehlivých zemí, například Česka nebo USA. "Tady se na ty dva nebo tři roky dá zamknout taky výnos okolo pěti procent," poradil ekonom Vít Hradil.

Akciové trhy

Na investice delší než tři roky jsou nejlepší akciové trhy. Výnosy se tam pohybují od šesti procent výš, nejsou ale garantované. Odborníci ale nedoporučují pouštět se do nákupů akcií na vlastní pěst. "Nejjednodušším řešením je být zapojený do investic, které aktivně něco dělají. Ale zase abych s tím neměl časovou náročnost. K tomu slouží nejrůznější fondy," řekl ekonom Petr Bartoň.

Alternativní investice

Od alternativních investic, jako jsou například kryptoměny, ekonomové spíš odrazuj. Radí lidem mít je spíš jako zábavu. Navíc při investicích do například drahých kovů nebo podobných komodit může jejich prodej, a tedy čas, než budeme schopni své investice zpět zpeněžit, trvat poměrně dlouhou dobu.

Investice na důchod

Investice by měly hrát v budoucnu významnější roli také ve spoření na důchod. A aby mohli lidé své peníze lépe zhodnotit, plánuje vláda rozšíření státních podpor. Nově do nich bude patřit například i nákup akcií. Naopak zvýhodňování klasického stavebního spoření se vláda chystá omezit.

Akcie, dluhopisy nebo podíly v investičním fondu, to všechno by jako forma penzijního spoření mělo být od příštího roku podporované státem. Jde o investice, které nabízejí vyšší možné zhodnocení, ovšem za cenu vyššího rizika. Dosud byla státní podpora omezena jen na ty nejbezpečnější typy investic.

[chooze:article;value:509500]

"Tato forma podpory je vázána na tu osobní zodpovědnost toho klienta. Stát má dělat to, aby rozumně podporoval diversifikaci těch zdrojů, které lidé budou jednou využívat na to, aby si zabezpečili dobré životní podmínky ve stáří," vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Stát bude penzijní investice podporovat v rámci nově vzniklého dlouhodobého investičního produktu, a to formou odečtu z daní. "Ten střadatel bude moci dosáhnout na daňové zvýhodnění těch prostředků, které vloží až do výše 48 tisíc korun ročně," nastínil mluvčí ministerstva financí Filip Běhal.

Dlouhodobý investiční produkt budou moci nabízet banky, investiční společnosti, ale i spořitelní či úvěrní družstva nebo obchodníci s cennými papíry. Co chce ale kabinet naopak omezit, je státní příspěvek ke klasickému penzijnímu spoření. Ti, kteří pobírají starobní důchod, na státní příspěvek od příštího roku zřejmě nedosáhnou. Opozice ale varuje, že důchodcům budou tyto peníze chybět.

"Mnoho pětašedesátníků má třeba i další práci v důchodu a spoří si. Tak proč by jim stát neměl přispět na to, až skutečně budou nemohoucí a bude jim 85 nebo 95. Aby na tu penzi měli," ptá se poslankyně Klára Dostálová (ANO).

"To je příspěvek k tomu, že si někdo spoří. Pokud si spořím, tak asi mi ty peníze nechybí. Cílem je pro nás do budoucna, abychom motivovali a více ocenili ty, kteří jsou v produktivním věku, kdy mají dostatečný předstih, než nastoupí do toho důchodu," doplnil Jurečka. Pokud měsíčně uspoříte aspoň 1 000 korun, stát vám dá na penzijním připojištění aktuálně 230 korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.