Velký úspěch českých vědců. Antibiotika v krmivech prasat nahradili přírodními látkami

Chemii v krmivech nahradily přírodní složky a prasátka jsou stejně zdravá, jako kdyby je chránila antibiotika. Na začátku výzkumu brněnských vědců stál unijní zákaz. "Byla zakázána antibiotika jako přídavek do krmení," vysvětlil Pavel Horký z Ústavu výživy zvířat a pícninářství Mendelovy univerzity v Brně.

Pro chovatele to znamenalo větší ohrožení selat, která jsou po přechodu na pevnou stravu náchylná k různým bakteriálním nemocem. Antibiotika v krmivech musely nahradit šetrnější látky, přírodní éterické oleje. "Víme, že ty oleje mají přirozený mikrobiotický účinek," nastínil Horký.

[chooze:article;value:502391]

Vědci vyvinuli koktejl přírodních látek, které mají účinky podobné jako antibiotika. Navíc je dokázali zabalit do ochranného filmu, který zajistí, že doputují neporušené až do tenkého střeva. "Na nakažených prasatech jsme zjistili, že naše směs snižuje množství patogenů," doplnil Horký.

Výslednou recepturu si vědci nechají patentovat a jejich náhrada antibiotik by se už příští rok mohla dostat na trh. Zvířecí doplněk stravy je zároveň inspirací i pro výzkumníky, kteří hledají náhradu antibiotik pro lidi. Ta současná přestávají zabírat a objevují se superodolné kmeny.

"Dávali mi různá antibiotika a testovali každý týden. Postupem času to bylo horší a horší. Museli ke mně chodit ve speciálním obleku," popsal pacient David Zika po komplikované léčbě antibiotiky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) považuje odolné bakterie za jedno z největších rizik pro lidstvo. Na trh nepřišla nová řada antibiotik už zhruba 30 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.