Strážníci v Ostravě kontrolovali dodržení zákazu kouření. Zabavovali také alkohol

Městští policisté se v Ostravě zaměřili na porušování protikuřáckého zákona hlavně na nejrušnějších zastávkách městské hromadné dopravy. "Kouření cigaret, a to jakýchkoliv, na zastávkách nebo nástupištích je ze zákona zakázáno," vysvětlila příslušnice městské policie.

V jednom případě strážnice přestupky vyřešily domluvou. Většině z 200 provinilců ale rozdaly pokuty od 200 do 500 korun. "Za porušení protikuřáckého zákona může strážník uložit v příkazním řízení pokutu až do výše 5000 korun," přiblížil mluvčí ostravských strážníků Jindřich Machů.

[chooze:article;value:508505]

Zákaz kouření platí 30 metrů před označením zastávky a pět metrů za ní. Přestože protikuřácký zákon platí už více než šest let, někteří kuřáci ho buď nerespektují, nebo neznají. Například na zastávce MHD u jednoho z největších nákupních center v Ostravě reportér TV Nova během pěti minut napočítal tři kuřáky, kteří kouřili buď na zastávce, nebo v její bezprostřední blízkosti. Poblíž zastávky přitom stojí kuřárna. Důkazem kouření na zastávkách jsou i desítky nedopalků cigaret na zemi.

Kromě kontrol kouření udělali strážníci v Ostravě další speciální akci. Kontrolovali pití alkoholu na místech, kde to vyhláška zakazuje. Místo pokut, které provinilci podle strážníků stejně většinou nezaplatí, jim městští policisté stále častěji zabavují alkohol.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.