Pozor na to, kolik si toho z ciziny vezete! Můžete dostat tučnou pokutu

Zatímco pohonné hmoty už se v Polsku nakupovat příliš nevyplatí, takové v Polsku prodávané cigarety jsou poslední dobou pro tuzemské kuřáky stále větším lákadlem. "Berou i 10 balíků. A i když jedna osoba nekouří, tak si je na sebe berou," vysvětlil polský prodejce. Jenže pozor na dovážené množství. Mezi zeměmi Evropské unie (EU) je možné převážet na jednu osobu čtyři kartony cigaret nebo zahřívaného tabáku.

V Evropské unii platí limity i pro další zboží podléhající spotřební dani. Například tvrdého alkoholu můžete převážet maximálně 10 litrů na dospělou osobu, povolených je 220 piv. A kromě plné nádrže nafty nebo benzinu už můžete vézt jen další 20litrový kanystr. Jakmile toto množství překročíte, a zastaví vás celní kontrola, vše může propadnout státu.

"Bude na toto zboží vyměřena spotřební daň a ve správním řízení může být udělena pokuta až do výše jednoho milionu korun. Běžně jsou pokuty ve výši 10 tisíc až 100 tisíc," nastínila mluvčí Celního úřadu pro Královéhradecký kraj Jitka Fajstavrová. Před několika týdny takto celníci dopadli muže, který jen na spotřební dani musel za cigarety doplácet 85 tisíc.

[chooze:article;value:460151]

Pokud cestujete ze zemí mimo Evropskou unii, limity na zboží osvobozené od DPH, cla a spotřební daně jsou ještě přísnější. Například si můžete přivézt jen jeden karton cigaret na osobu nebo 50 velkých doutníků.

Ale pozor! Jak pro tabákové výrobky, tak pro ty alkoholické platí, že nelze dovézt vše v maximálním množství najednou, ale pouze tak, aby vše dohromady dalo 100 procent povoleného množství. Tedy například dva litry vína a osm litrů piva. "Vztahuje se to na každou dospělou osobu v autě. Cílem naší činnosti je zejména omezovat daňové úniky," doplnila Fajstavrová.

Pokud cestujete mimo Evropskou unii letadlem, tak od cla, spotřební daně a DPH je osvobozené pouze zboží v maximální hodnotě 430 eur, to je přibližně 10 200 korun. A rozhodně si nechte zajít chuť na suvenýry v podobě lahvičky s pískem nebo kamínků z pláže. Například v Sardinii za to jsou pokuty až do výše 75 tisíc korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.