Nechce se vám do míst, kde útočil žralok? Experti řekli, zda lze zájezd stornovat

Zájem Čechů o Egypt ani po incidentu z minulého týdne neopadl. Lidé i po útoku žraloka nadále plánují dovolené v oblíbené Hurghadě. Někteří věří, že podobná událost se už nebude opakovat. Jiní nemají na výběr. Bezplatně zrušit již objednaný zájezd jen kvůli strachu z útoku predátora totiž nelze.

"Výskyt žraloka v moři neopravňuje k odstoupení od zájezdu bez storna. Je to logické, moře je prostor, ve kterém se žraloci vyskytují, a každý, kdo k moři jede, to jistě ví," vysvětluje mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Nepomůže ani pojištění storna

Běžným pojištěním, které si Češi při koupi zájezdu sjednávají, bývá pojištění storna. To při přesně stanovených událostech, kvůli kterým nemůžete sjednanou službu využít (např. storno zájezdu, letenky apod.), pokryje většinu poplatků účtovaných cestovními kancelářemi, prodejci letenek, provozovateli ubytovacích kapacit nebo jinými dodavateli.

Jenže pouhá obava cestovatele, že v cílové destinaci se může vyskytnout žralok, mezi těmito definovanými důvody není, upozorňuje odborník na cestovní pojištění České asociace pojišťoven Petr Koblížek.

"Mezi důvody, kdy pojišťovna tyto náklady uhradí, patří například nemoc, úraz, úmrtí blízké osoby nebo náhlá škoda na majetku pojištěné osoby jako povodeň či požár. Nutno upozornit, že tato rizika se u jednotlivých pojišťoven liší," dodává.

[chooze:article;value:508577]

Na samotný útok se pojistit můžete

Útok žraloka v egyptské Hurghadě je však nahodilou událostí a právě pojistné produkty jsou na principu nahodilosti založeny. I když tak nelze zájezd bezplatně stornovat, můžete se alespoň pojistit a připravit se tak na veškeré nepříjemnosti, které by vás na dovolené mohly potkat.

"Základní součástí cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh v zahraničí, které by pomohlo klientovi v případě, že by po méně tragické pojistné události potřeboval akutní lékařské ošetření či rychlý převoz do zdravotnického zařízení," vysvětluje Koblížek. Ve vypjatých situacích by se mohla hodit také asistenční služba. Cestovní pojištění ale myslí i na nejhorší. "V případě nutnosti umožní návrat (tzv. repatriaci) klienta zpět do ČR," dodává expert.

Každému cestovateli však doporučuje obezřetnost při sjednávání cestovního pojištění a volbu toho nejvhodnějšího balíčku rizik a odpovídajících limitů pojistného plnění, které by měly co nejvíce odpovídat cílové destinaci a činnosti, kterou na své dovolené chce klient vykonávat. "Další součástí cestovního pojištění, kterou by klient mohl v případě podobné pojistné události využít, je úrazové pojištění, kde by pojišťovna vyplatila klientovi sjednanou finanční částku vztahující se k trvalým následkům úrazu nebo ke smrti pojištěného," upozorňuje Koblížek.

[chooze:article;value:509344]

Jak velké je riziko dalšího útoku?

Ačkoliv další útok žraloka zcela vyloučit nelze, podle odborníků je nepravděpodobné, že by predátor v Hurghadě zabíjel znovu. Podobné incidenty jsou velmi vzácné. Podle statistik portálu Shark Attack Data napadl žralok člověka za posledních dvacet let v Egyptě u pobřežních letovisek 23krát. Většina těchto incidentů přitom nebyla smrtelná.

"K těm útokům dochází spíše v nějakých specifických situacích. Například když si žralok splete člověka se svou obvyklou potravou. Nebo když je nějakým způsobem excitovaný, třeba krví v moři. Žádný z druhů žraloka nás ale nemá jako svou typickou kořist," prozradil už dříve Adam Petrusek z pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Více postřehů a komentářů na toto téma najdete zde.

A rizika si zřejmě dokážou zhodnotit i sami Češi, jejichž zájem o Egypt ani po nedělní tragédii neopadá. "Lidé už tuto situaci zažili a už si dovedou představit, co bude dál. Jak moc je velké nebezpečí, že se bude celá věc opakovat. Už v minulosti zažili nejen reakci hotelů a vládních orgánů, ale reakci ostatních turistů. To je ubezpečuje v tom, že stráví dovolenou bez problémů," vysvětluje Papež.

Minulou neděli žralok u hotelové pláže v Egyptě roztrhal muže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.