Vědci varují před velkou hrozbou. Na lidi by se mohla rozšířit psí chřipka

Odborníci varují před zmutovanou formou ptačí chřipky, která poprvé zaútočila na psy v roce 2006. Od té doby se takzvaná psí chřipka neustále vyvíjela a nová studie naznačila, že by mohla být schopná infikovat i lidské buňky. "Nová data ukazují, že nejnovější mutace virů jsou více přizpůsobené savcům, než byl původní typ ptačí chřipky," uvedl podle portálu Mirror virolog Ian Jones. 

Průběh psí chřipky u zvířat se podobá té lidské. U psů propuknou příznaky horečky, kýchání a kašle. Vzhledem ke schopnosti viru mutovat se vědci obávají možnosti přenosu na člověka. "Mutace v psím viru naznačují, že je možný jeho přenos i na další savce. Přestože zdravotní potíže, které způsoboval psům, nejsou nijak hrozivé, u člověka by mohl virus mít větší pandemický potenciál," varoval podle deníku The Telegraph vedoucí veterinární medicíny na Cambridge James Wood.

[chooze:article;value:499303]

"Řada chřipkových virů je schopná nakazit víceméně libovolného savce. Jsou například i chřipkové viry, které napadají vorvaně. To znamená, že přenos z hostitele na lidskou populaci je možný. Do jaké míry je to pravděpodobné, si netroufám predikovat," vysvětlil pro redakci TN.cz Roman Prymula.

"Stát se to určitě může. Jestli je pravděpodobnější, že se člověk nakazí spíše psí chřipkou než tou ptačí, nedokážu předpovědět. Inkubační doba by se u savců pohybovala kolem 6 až 48 hodin," popsal epidemiolog možnou situaci. 

[chooze:article;value:498711]

"Předpovídat průběh chřipky u člověka by bylo zatím takové hádání z křišťálové koule vzhledem k tomu, že zatím nebyl žádný případ evidovaný. Půjde však o virus, který bude pro člověka nový, takže proti němu nebude mít lidský organismus žádné protilátky a imunitní systém ho nedokáže úplně eliminovat. Otázkou je, zda tento typ chřipky bude mít nějak dramaticky těžký průběh," uzavřel Prymula.

Chřipková epidemie drtí Česko. Řádí i angína a spála (3/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.