Poslanci schválili nový lex Babiš. Zpřísnili pravidla pro vlastnictví médií u politiků

Poslanci v pátek před polednem schválili zpřísnění pravidel pro podnikání politiků. Novela takzvaného lex Babiš, kterou předložil poslanec Jakub Michálek (Piráti), má politikům zabránit v ovládání médií a pobírání dotací. Podle opozice bylo schválení tohoto návrhu protiústavní. Zákon má začít platit se začátkem roku 2024. Předtím ho ale ještě musí schválit Senát a podepsat prezident. Pro návrh hlasovalo 86 z 165 přítomných poslanců.

Opozici vadilo, jakým způsobem koalice zákon schválila. Opoziční poslanci rozporovali jednak způsob, jakým byla omezena rozprava k zákonu, kdy si koaliční poslanci odhlasovali její ukončení v pátek v 11 hodin, a také způsob, jakým bylo zpřísnění pravidel pro podnikání prosazeno. Koaliční poslanci jej totiž "přilepili" k zákonu o sdružování v politických stranách a v politických hnutích. Podnikání politiků přitom upravuje zákon o střetu zájmů.

[chooze:article;value:507594]

Poslankyně Helena Válková dokonce navrhla doprovodné usnesení, které proces schválení zákona označuje za jdoucí proti ústavě a ohrožující legitimitu právních předpisů. Tento návrh ale Sněmovnou neprošel.

"Právě jste s největší pravděpodobností protiústavním způsobem schválili protiústavní novelu, která je navíc krystalickým přílepkem. Hůř už jste to opravdu udělat nemohli," okomentovala schválení návrhu předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová s tím, že se kvůli novele nejspíš obrátí na Ústavní soud. 

Podobně kritický byl také šéf klubu SPD Radim Fiala. "Jsme přesvědčeni, že jde o porušení ústavy," prohlásil s tím, že proces schválení novely jde proti předchozím nálezům Ústavního soudu. Poslanecké kluby SPD a ANO následně rozhodly, že budou na protest proti schválení novely blokovat další jednání Sněmovny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.