Černomořská riviéra v ohrožení: Zničení Kachovky zředilo vodu, šíří se bakterie

Laboratorní kontroly Státní ekologické inspekce Ukrajiny odhalily, že Černé moře je nyní šestkrát méně slané než obvykle. To má negativní dopad na život tamních organizmů a v moři by se navíc mohly začít výrazně více tvořit řasy. To přesně se totiž už teď děje u ukrajinské Oděsy, kde se moře zbarvilo do zelené barvy.

"Modrozelené řasy začaly růst. Ačkoliv jde o jev, který v našich vodách začal být už téměř běžný, budeme doufat, že tentokrát to nebude nadlouho a nedojde ke zničení hydrobiontů (organismů žijících ve vodním prostředí, pozn. red.). Kolektivně prosíme o severozápadní vítr," napsal na facebooku hydrobiolog Oleg Kovtun.

Podle Viktora Komorina, ředitele ukrajinského Národního centra pro mořskou ekologii, kterého citovala agentura Ukrinform, se znečištěná voda v Černém moři rychle přesouvá na jih. "Za den nebo dva se tyto kontaminované vody mohou dostat k našim sousedům – Rumunsku nebo Bulharsku," upozornil. 

Vzorky vody navíc prokázaly obsah salmonely a střevní infekce. Spekulovalo se i o výskytu cholery, ta ale potvrzena nebyla. Odborníci nicméně upozorňují, že by se lidé měli vyvarovat nákupu ryb a mušlí z Černého moře. Podle ukrajinského deníku Novynarnia byla totiž za poslední tři dny nalezena v moři tři mrtvá zvířata.

[chooze:article;value:509125]

Dovolené v ohrožení​

K Černému moři ročně vyjíždí tisíce turistů a ani letošní rok zřejmě nebude výjimkou. Podle bulharského ministerstva zdravotnictví zatím v tamních vodách nezaznamenali známky kontaminace.

Právě do Bulharska tradičně jezdí například paní Veronika z Prahy, kterou zprávy o změnách v Černém moři znepokojily. "Byla jsem tam několikrát, moře mi pomáhá na ekzém, ale teď se bojím, aby to nemělo spíš opačný efekt," řekla redakci TN.cz.

Dovolenou zatím rušit neplánuje, ostatně i proto, že neví, jaké by měla vzhledem k situaci možnosti. Redakce TN.cz proto oslovila Asociaci cestovních kanceláří. "Na to musí reagovat každá jednotlivá cestovní kancelář, a to podle toho, v jaké lokalitě působí a jak moc se to dotýká jejích zařízení," řekl mluvčí asociace Jan Papež.

Bulharské pobřeží naštěstí zůstává bezpečné. "Podle komunikace asociace s bulharskými partnery není tvrzení o znečištění bulharských vod podložené žádnými argumenty. Dohady o znečištění narušuje především velká vzdálenost Oděsy od pobřeží Bulharska (více než 700 kilometrů) a především skutečnost, že ještě před bulharským pobřežím se do Černého moře vlévá Dunaj," dodal Papež.

[chooze:article;value:509032]

Zájezdy zlevňovat zřejmě nebudou

Ke zlevnění zájezdů ale změna slanosti Černého moře ani možné nemoci, které se ve vodě údajně vyskytují, zřejmě nepovede. "Může to znamenat, že některé cestovní kanceláře na to s nějakou slevou reagovat budou, ale obecně se dá říct, že takové situace ke zlevnění zájezdu nevedou," dodal Papež.

​Ti, kteří už zájezd koupili a chtěli by ho stornovat, se musí domluvit s cestovní agenturou. Vše pak záleží na tom, jakou smlouvu o zájezdu mají uzavřenou. "Pokud se ta věc přímo dotýká jejich zařízení a pokud k tomu jsou jednoznačné důkazy, tak musí vstoupit do jednání se svou cestovní kanceláří, která jim buď to právo potvrdí, nebo ne," řekl Papež.

Cestovní agentury na změnu v Černém moři zatím nereagovaly a na závěry o tom, jak se k situaci postaví, je ještě zřejmě brzy. "Je to věc jednání mezi cestovní kanceláří a tou konkrétní osobou. Nedá se na to dát jednoznačné pravidlo, protože se to týká individualizované služby," uzavřel Papež. Ti, kteří by zájezd chtěli zrušit, se tak musí obrátit na cestovní agenturu, u které dovolenou zakoupili. 

Rusové zničili další přehradu. Odpálení Kachovky vyšetřuje tribunál v Haagu (06/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.