Zázrak uprostřed pouště. V neznámé části Egypta vás vyléčí stovky jezer

Letoviska u Středozemního moře okupuje především egyptská smetánka, a tak tam najdete luxusní mrakodrapy po vzoru Spojených arabských emirátů. I přesto se ale vyplatí opustit brány hotelových resortů. Na severu Egypta totiž budete mít na dosah autentická místa, na která byste se třeba z Hurghady trmáceli celý den. 

I v menších městech můžete objevovat pozůstatky jedné z nejstarších civilizací nebo pozorovat každodenní život Egypťanů. Tamní atmosféra je podle reportérky Petry Staňové syrová a nepřikrášlená jako v tradičních dovolenkových destinacích.

[chooze:article;value:508418]

​Na silnicích podle ní vládne dopravní anarchie. "Není výjimkou, že děti jezdí na střechách aut nebo prodávají tabák uprostřed frekventované křižovatky. Přesně to jsou ale okamžiky, které se vám kromě barvy moře vryjí do paměti," nechala se slyšet reportérka.

"Je to tady bezpečné, ale protože je to nová destinace, tak lidem doporučujeme, aby jezdili s našimi průvodci. Aby zjistili něco o těch místech, kam jezdí. Nabízíme zajímavé výlety, na prvním místě je oáza Síwa, pak třeba jednodenní výlet do Alexandrie nebo do Káhiry. Nabízíme také prohlídky hrobky z druhé světové války," nastínil šéfdelegát Muhamed Deabes.

Pokud chcete objevit jeden z egyptských zázraků, můžete vsadit na oázu Síwa. "Během pár hodin tam posbíráte tolik zážitků, které vás budou inspirovat po celý život. Musíte se ale připravit na poněkud náročnější cestu. Tahle oběť se vám ale stokrát vyplatí. V oáze se vykoupete v extrémně slaném jezírku, v poušti se vyřádíte na džípu, ochutnáte lokální delikatesy a nahlédnete do tisíce let staré historie," popsala Staňová.

[chooze:article;value:508314]

​V původním stavu zůstala například vodní nádrž, do které se prý chodila smáčet i královna Kleopatra. Teď funguje spíš jako koupaliště pro místní. Má příjemných 29 stupňů a pocit vařící vody dotvářejí i bublinky, které stoupají ze dna na hladinu. V té oblasti najdete také přes tři stovky solných jezírek, které mají nejrůznější barvy od temně modré až po tyrkysovou.

Moc si v nich nezaplavete, protože vysoké množství soli vám bude nadnášet zadek nad hladinu. Tahle jezírka nevznikají přirozeně, ale bagrují se do země. Proto mezi nimi objevíte třeba i jezero ve tvaru srdce. "Voda v jezerech má navíc stejně jako Mrtvé moře také léčebné účinky. Stačí, když se natáhnete na hladinu a budete relaxovat," doporučila Staňová. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.