První syntetické lidské embryo je na světě. Vědci k tomu nepotřebovali spermie ani vajíčko

Tyto embryotické modely jsou k vidění v raném stádiu vývoje lidského plodu. Nemají tedy mozek ani srdce. Vědci říkají, že právě tyto modely mohou pomoci s pochopením vývoje geneticky přenosných nemocí nebo příčin samovolných potratů.

Samotný výzkum ale vyvolává zásadní právní a etické otázky, protože mnoho zemí stále nemá zákony upravující tvorbu nebo úpravu syntetických embryí. Posun a objevy na tomto poli začnou brzy smazávat hranici mezi výkladem toho, co už lidský život je a co není. To znepokojuje řadu bioetických expertů, informuje portál CNN Health.  

Ředitel výzkumu z Institutu Francise Cricka k tomu dodal: "Na rozdíl od lidských embryí pocházejících z mimotělního oplodnění, kde existuje zavedený právní rámec, v současnosti neexistují žádné jasné předpisy upravující modely lidských embryí vytvořených z kmenových buněk."

[chooze:article;value:468384]

Vedoucí výzkumu Magdalena Zernicka-Goetzová se však snaží zdůraznit, že embryotické modely nejsou lidská embrya, ačkoliv je v mnohém připomínají.

V současnosti jsou uměle vytvořená lidská embrya pouze předmětem laboratorního výzkumu a je nezákonné se je pokusit umístit do dělohy. Zernicka-Goetzová tvrdí, že účel jejího výzkumu není vytvoření života, ale zabránění jeho ztrátě v raných stadiích těhotenství.

[chooze:poll;value:9d45f1963bac10b1010f086fbc6d22430ca17685;layout:tn_nova]

​Vědcům se před dvěma lety podařilo oplodnit vajíčka vzácného druhu nosorožce spermatem již uhynulého samce. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.