Neplodnost trápí v Česku každý pátý pár. Kliniky teď nabízí vyšetření zdarma

Problémům s plodností lze do velké míry předcházet preventivní diagnostikou. Zjistit, kolik času zbývá na založení rodiny, se rozhodla i jednadvacetiletá Adriana. "Přestože jsem mladá, tak bych to chtěla vyzkoušet, abych si byla jistá, jestli třeba do budoucna to bude v pohodě, nebo jestli se to pak dá nějak řešit," řekla štábu televize Nova.

Na bezplatné vyšetření se mohou objednat muži i ženy do 40 let. Podle odborníků se totiž mužů týká neplodnost úplně stejně jako žen. Preventivní vyšetření je bezbolestné. "Jedná se o ultrazvukové vyšetření vaječníků a k tomu následuje odběr krve," popsala vedoucí lékařka kliniky IVF Cube Hana Višňová.

Testování probíhá na specializovaných klinikách po celém Česku. A je o něj zájem. "V rámci celého června jsme si v naší klinice ve Zlíně připravili bezplatné vyšetření pro muže, tedy test spermiogram, a pro ženy hormonální profil," uvedla PR manažerka IVF Zlín Nela Vaculčíková.

[chooze:article;value:460437]

​"Po zveřejnění termínu testování jsme měli okamžitě zaplněné všechny termíny, takže plánujeme v testování pokračovat," dodala Višňová. Asistovanou reprodukci by v Česku mohla usnadnit také umělá inteligence. Kliniky ji začínají používat při výběru nejvhodnějšího embrya.

"Pomůže nám identifikovat to embryo, které má největší šanci, že povede k narození dítěte. A toto embryo je vloženo do dělohy ženy jako první," vysvětlil vedoucí lékař kliniky Reprofit Pavel Otevřel. Žena tak nemusí chodit na opakované umělé oplodnění. Umělá inteligence dokáže výrazně zkrátit čekání na otěhotnění, a to klidně až o rok.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.