Ceny chat výrazně klesly. Rekreační bydlení pořídíte i pod 200 tisíc. PŘEHLED

[chooze:gallery;value:32112]

Český trh s nemovitostmi zažívá neobvyklý stav. Zatímco ceny skoro všech typů zboží rostou, existuje jeden druh staveb, který naopak zlevňuje. Jsou jím chaty a chalupy, u nichž ceny za poslední dva roky spíše padají.

Za zlevňování chat může především nízký zájem kupujících. "Kvůli inflaci rostly prudce ceny pohonných hmot, energií, potravin a podobně. Kvůli tomu klesl zájem o chaty, protože to není něco, co lidé nutně potřebují k životu," sdělila manažerka realitní kanceláře STING Markéta Svobodová.

A právě snížený zájem provází i nižší ceny. "Trh s nemovitostmi je komplexní záležitost, která závisí na mnoha faktorech. Nejčastější jsou faktory ekonomické. Celkový stav ekonomiky ovlivňuje poptávku, a pokud se zhoršuje, může to vést k poklesu poptávky a tím pádem i ke snížení cen," vysvětlil generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka.

[chooze:article;value:496004]

Realitní kanceláře proto nabízejí řadu velmi výhodných nákupů, jimiž se snaží nalákat zájemce. Příkladem takové nabídky je prodej chatky na okraji Senohrab ve Středočeském kraji. Částečně vybavenou malebnou budovu v lesíku si lze pořídit za 275 000 korun, za které získáte typickou chatařskou atmosféru s kamny na dřevo a studnou.

Jinou možností je zpola dřevěná a zpola zděná chata v Hradištku v okrese Praha-západ. Budova nabízí dvě místnosti, kamna, studnu s pitnou vodou i zavedenou elektřinu. Prodejce chatu, kterou doporučuje zejména pro rybáře a houbaře, nabízí za 190 000 korun.

Malou chatku si lze pořídit i nedaleko České Třebové. V městské části Hory čeká na zájemce chata o výměře 21 metrů čtverečních se zavedenou elektřinou. Nového majitele může mít už za 179 000 korun.

[chooze:article;value:507293]

O něco dražší je zahradní chatka v Grygově na Olomoucku. Na okraji městečka si lze pořídit hezkou dřevěnou chatu, která je jako dělaná pro zahrádkáře. Chata má zajištěnou studnu i elektřinu. K prodeji je za 390 000 korun, přičemž za využití pozemku o výměře 288 metrů čtverečních se platí symbolický nájem 200 korun ročně.

Pokud si přejete chatu, která vypadá jako typická část venkovské idyly, možná budete mít štěstí ve Lhotě pod Hořičkami v Královéhradeckém kraji. Malebná chalupa nedaleko Babiččina údolí je výborná pro ty, kteří si chtějí přizpůsobit své víkendové bydlení vlastním představám. Cena chalupy je stanovena na 750 000 korun.

Možností, jak získat levnější chatu, je vlastnický podíl. Právě takový, poloviční podíl je k mání u chaty s obytným podkrovím v Litvínově na Mostecku. Budova je připojena na vodovod i elektrické vedení, disponuje kuchyňskou linkou i sporákem a součástí nabídky je pozemek se skleníkem a kůlnou. To všechno za 190 000 korun.

[chooze:article;value:506535]

Osminový podíl je v nabídce také v rekreační chalupě na okraji obce Chřibská na Děčínsku. Částečně roubená stavba je v dobrém stavu. Kromě zastavěné plochy 164 metrů čtverečních nabízí také přilehlý pozemek o výměře 937 metrů čtverečních. Cena osminového podílu je stanovená na pouhých 51 112 korun.

Další chatou, v níž si můžete pořídit svůj podíl, je stavba u Mnichovic ve Středočeském kraji. Právě tam se nachází chata i s elektrickým připojením, kůlnou a studnou. Stavba se navíc nachází v osadě Jidaška, která si pamatuje ještě druhou světovou válku. Šestinový podíl chaty si můžete pořídit za 150 000 korun.

Česko je velmocí chalupářů, chatu nebo chalupu vlastní každý pátý (5/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.