Zažívací potíže 26 hostů hotelu v Praze: Hygiena ve snídani odhalila salmonelu

O problémech hostů hotelu v Bečvářově ulici v Praze informovali hygienici minulé úterý. Pět lidí dokonce tehdy skončilo v nemocnici. Všichni ale byli při vědomí.

"Dosavadním epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že onemocnělo 26 osob, u 17 z nich byla potvrzena Salmonella enteriditis," uvedla ve středu pražská hygienická stanice v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:507947]

Zažívací potíže měli podle odborníků lidé nejen z Česka, ale také z Německa, Maďarska, Slovenska, Polska a Řecka. Salmonelu potvrdily u nemocných jak laboratoře v Česku, tak i v zahraničí.

Během šetření hygienici zjistili, že všichni nemocní v hotelu jedli snídani, která byla ve formě bufetu. "Stanice provedla důkladnou kontrolu stravovacího provozu, a to včetně odběru vzorků používaných potravin a pokrmů. Laboratorní rozbor potvrdil salmonelu v sedmi hodnocených vzorcích," doplnila stanice.

Salmonela byla navíc prokázána i u dvou členů personálu. Ti ale neuvedli, že by měli nějaké zdravotní problémy. Případem se hygienici stále intenzivně zabývají.

Onemocnění se projevuje vodnatými průjmy, bolestmi či křečemi břicha, pocity na zvracení i zvracením nebo horečkou. Salmonelóza může mít dokonce i fatální dopad na organismus. V některých případech totiž mohou kvůli dehydrataci selhat ledviny, hrozí třeba i poškození jater nebo srdce.

​Střevní potíže mělo letos na jaře také přes 100 lidí po návštěvě restaurace v Hradci Králové. Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.