Mléčným výrobkům v Německu hrozí omezení. Česko trápí stejný problém

Sklenice mléka, tvarohový jogurt nebo sýr – výrobky, u kterých by asi málokoho pobouřilo vidět je v televizi nebo na billboardu u silnice. V Německu by ale reklama na tyto potraviny mohla být už brzy zakázaná. Návrh pochází z pera tamního ministra pro výživu a zemědělství Cema Özdemira, jehož resort připravuje zákon, který znemožní reklamy na nezdravé potraviny, jež by mohly ovlivnit děti. 

S informací přišel deník Bild, který se zaměřil právě na mléčné výrobky a upozornil na to, že v reklamách by se nesměl objevit ani čistý bílý jogurt. Tedy s výjimkou nízkotučné varianty – zákon má totiž za cíl omezit propagaci nejen tučných potravin. 

[chooze:article;value:493054]

​Podle německého Business Insideru je součástí ministerského návrhu i tabulka s výčtem potravin (viz níže), u kterých jsou stanovené maximální povolené hodnoty tuku, cukru, soli a dalších sladidel. Pokud daný výrobek bude obsahovat vyšší množství, nebude se podle ministra smět propagovat v reklamách. 

Podíváme-li se na tuto tabulku, zjistíme, že ve spoustě případů je povolená hodnota nula. Většinou se jedná o přidaný cukr a sladidla, které produkt nebude smět vůbec obsahovat, pokud jej firma bude chtít propagovat. 

​Özdemirův návrh v Německu sklidil kritiku například od zemědělců. Předseda jejich svazu Joachim Rukwied řekl Bildu: "Mléko, sýr, jogurt nebo tvaroh jsou součástí zdravé a vyvážené stravy. Je směšné zahrnovat tyto hodnotné potraviny do zákazu." 

"Ministerstvo chce bohužel zakázat mnoho výrobků, které jsou součástí dobrého jídelníčku. Reklama na jahodový jogurt má být zakázána, přestože ovocný jogurt je často jedinou možností, jak přimět děti, aby jogurt jedly. Zákaz se týká i běžných sýrů, jako je eidam, plnotučného jogurtu a másla. To je nepřijatelné," vyjádřil se prezident Svazu mlékárenského průmyslu Eckhard Heuse. 

Mastná pokuta

Pokud si ministerstvo návrh prosadí, reklamy na výrobky, které nesplňují normy, by zmizely z televizních obrazovek, rozhlasového vysílání, sociálních sítí (včetně streamů influencerů), billboardů v blízkosti škol a dalších míst.

V televizním vysílání by tyto reklamy mohly být pouze v nočních hodinách, kdy jej nesledují děti, a nemohou tak být ovlivněny. Při porušení tohoto zákazu hrozí firmám pokuty ve výši 30 tisíc eur, v přepočtu více než 700 tisíc korun. 

Osvěta je potřeba, tvrdí lékařka

To, že by mléčné výrobky byly jako celek škodlivé pro děti, nelze říci. Záleží na jednotlivých produktech, říká pediatrička a ředitelka Dětské léčebny Křetín pro děti s nadváhou a obezitou Kateřina Bernaříková. "Je potřeba se dívat na etiketu, jaký je tam obsah bílkovin, obsah tuku, cukru," sdělila redakci TN.cz. 

[chooze:article;value:461495]

​Rozšiřovat povědomí o riziku je ale podle ní rozhodně namístě. Rodiče totiž mohou v dobré víře krmit děti výrobky, které za zdravé ale považovat nelze. "Vidíme reklamu, kde se zdůrazňuje, že je tam obsažené mléko, ale když se pak podíváme na obsah výrobků, tak bílkovin tam moc není, a naopak jsou tam složky, které nejsou vůbec prospěšné pro to dítě," vysvětlila. 

Například tvarohové výrobky jsou podle ní dobré, lidé ale často nepoznají, který výrobek je kvalitní, a jednotlivé pojmy jim splývají. "Myslí si, že dítěti dělají dobře, když ho krmí například pribináčkem, ale my víme, že je to jen pochutina a moc bílkovin v něm není," doplnila lékařka. Proto je podle ní vhodné šířit osvětu. "Jedení mléčných výrobků je hodně rozšířené, takže ta debata rozhodně smysl má," dodala. 

Pediatři jsou v současné době svědky nadváhy i u velmi malých dětí, např. v batolecím věku. Problém není pouze v Česku a Německu, řeší jej v podstatě všechny rozvinuté země. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) prozradil, že se problematikou bude zabývat na nadnárodní úrovni. "Chystá se celoevropská akce, kde se bude řešit výživa a značení potravin," zdůraznil. 

Obezita je na vzestupu i u dospělých. V Česku přibývá lidí, kteří váží 200 a více kilogramů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.