V Česku stále chybí řada léků! Situace se vůbec nelepší, stěžují si lékárníci

Antibiotické sirupy pro malé děti se teď vyvažují zlatem. Lékárny je nemají buď vůbec, nebo sem tam někdo ukořistí pár kusů. Jenže do dvou dnů mají vyprodáno. "Objednat penicilin v současné době vůbec nelze," postěžovala si lékárnice z Ústí nad Labem Kateřina Truhlářová.

"Pořád je to špatné. V tabletách máme trošku zásobu, ale strašně rychle mizí, protože je velká nemocnost," vysvětlila další lékárnice z Ústí nad Labem Dita Řízková.

[chooze:article;value:508250]

Pochopitelně nejvíc se situace s nedostatkem léčiv dotýká těch, kteří je opravdu potřebují. S horečkami, bolestí v krku a kašlem musejí objíždět celé město a zkoušet jednu lékárnu za druhou, jestli jim náhodou něco nezbylo. "Já mám teď spálový bacil. A byl jsem si pro penicilin v naší lékárně, kterou tady máme nejblíž. A bohužel už penicilin nebyl, takže jsem byl poslán do nemocniční lékárny," popsal nemocný Martin Komárek.

"Ta situace se nelepší. A nedokážeme si představit, co bude na podzim, až vypukne zase nějaká epidemie nebo větší nemocnost," obává se Truhlářová.

Lepší to není nikde. Léky chybí od Aše až po Jablunkov. Pomůže snad jen vyhýbat se virům. Jenže na to nestačí ani roušky. Prakticky ve všech jihlavských lékárnách chybí penicilinová antibiotika pro dospělé a některá dětská antibiotika. Třeba v jižních Čechách chybí především antibiotické sirupy pro děti a léky s účinnou látkou betahistin. Některé lékárny mezi sebou sdílí informace, kdo má jaká antibiotika. Pacienty pak rovnou posílají najisto. Jde ale jen o dobrovolný systém v některých městech.

Antibiotika budou příští měsíc, slibuje stále Válek

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude většina chybějících antibiotik dostupná už příští měsíc. Jenže podobnou odpověď od šéfa resortu, případně jeho zástupců, slýcháme už více než půl roku. Například šéf České lékařské komory (ČLK) označil ministrovy opakované sliby za lež a vyzval ho, aby představil opravdový plán řešení.

[chooze:article;value:503981]

"Teď už je zajištěna dodávka 300 tisíc kusů Nurofenu, stejně tak se dojednává situace penicilinu," sliboval na konci loňského roku Válek.

"Co se týká antibiotických sirupů, tak 15. 2. k nám má dorazit první velká dodávka, která by měla stačit do března. A pak jsou domluveny další dodávky, které by měly tu situaci stabilizovat," přidal se tehdy náměstek ministra Jakub Dvořáček.

Jenže ani po více než půl roce se situace nelepší. Na řadě míst léky stále chybí. Ministra zdravotnictví Válka se reportéři TV Nova na to v úterý chtěli zeptat, ale za celý den si nenašel čas ani na telefonát a poslal jen SMS zprávu se slibem podobným, jako byly ty předchozí. "Dle informací SÚKLu by v následujícím měsíci, s výjimkou omezené dostupnosti penicilinových suspenzí, měla být paleta dostupných antibiotik dostatečná," napsal Válek.

"Pan ministr Válek nedělá dobře tím, že lidem lže, že za měsíc se situace zlepší. S lidmi je třeba mluvit jako s dospělými, říkat jim pravdu, že ta situace je opravdu vážná. A představit nějaký opravdový plán řešení. My jsme zatím žádný plán neslyšeli," je rozhořčený šéf České lékařské komory Milan Kubek.

[chooze:article;value:501349]

Že ministr Válek své sliby neplní, přiznávají i někteří jeho koaliční kolegové. "Věřím tomu, že pan ministr v dobré vůli říká ty věci, které si myslí, že nastanou. To, že nastávají někdy později, je potom otázka té realizace," myslí si poslanec Petr Fifka (ODS).

Opozice potom ministra Válka vyzývá rovnou k rezignaci. "By bylo nejlepší, kdyby se pan ministr vrátil zpátky na radiologii, kde si může hrát své válečné hry na mobilu a nemusí řešit tu problematiku, která je," má jasno poslankyně Karla Maříková (SPD).

Premiér ale za ministrem zdravotnictví i jeho řešením výpadků léků stále stojí. "Pan ministr řeší akutní výpadky zjednodušením zavádění nových léků ze zahraničí na náš trh. Ale vzhledem k tomu, že je nedostatek problémem i v ostatních zemích, nedaří se to tak rychle, jak bychom chtěli," nechal se slyšet předseda vlády Petr Fiala (ODS). Ten je přesvědčený, že by výpadky měla pomoci řešit i chystaná novela zákona o léčivech. Podle ní budou například výrobci muset povinně držet zásoby některých léků.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.