Pláže v Hurghadě opět otevřely. Experti ale nevylučují, že žraloci zaútočí znovu

Minulý týden nejen Čechy vyděsila zpráva, že v oblíbené egyptské Hurghadě zaútočil jen několik metrů od břehu žralok tygří na 23letého Rusa a před očima přihlížejících ho roztrhal. Na opačném konci zálivu pak predátor napadl skupinu dalších lidí. Ti naštěstí vyvázli jen se zraněními.

Obyvatelé Hurghady podle dostupných informací nebezpečnou parybu již odchytili a zabili. Nevládní hurgádská asociace pro ochranu přírody (HEPCA) později uvedla, že zabíjela samice, která měla u blízkého útesu své vejce.

[chooze:article;value:508577]

​"Samice kladou vejce v blízkosti mělčiny, aby se k nim nedostali další predátoři, a do vylíhnutí vejce brání. Samice byla navíc poraněná a hladová a turisti z blízkého mola krmili ryby. Spojení těchto událostí znamenalo následnou tragédii," vysvětlila HEPCA, která současně kruté usmrcení žraloka odsoudila.

Po tragédii egyptské ministerstvo životního prostředí pro jistotu vyhlásilo na několika místech zákaz plavání, šnorchlování a provozování vodních sportů. "Po útoku žraloka byly na tři dny uzavřeny pláže. Nyní je Hurghada (jako turistické středisko) již ve svém standardním provozu," sdělila TN.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Aneta Kovářová.

Ačkoliv úřady koupání v moři už povolily, obavy turistů plně nezmizely. "Ano, uzavřeli to na dva dny, ale já si myslím, že to je málo. Někdo zde říkal, že těch žraloků bylo až pět. Teď jednoho chytili, ale jestli to je právě ten, který zabíjel... možná jen chtěli uklidnit lidi," reagovala pro tvnoviny.sk Slovenka Martina, která se nacházela jen pár minut chůze od místa, kde se útok žraloka odehrál.

Podle odborníků jsou útoky těchto predátorů velmi vzácné. Podle statistik portálu Shark Attack Data napadl žralok člověka za posledních dvacet let v Egyptě u pobřežních letovisek 23krát. Většina těchto incidentů přitom nebyla smrtelná.

[chooze:article;value:508410]

Odborníci: Další útoky vyloučit nelze​

"K těm útokům dochází spíše v nějakých specifických situacích. Například když si žralok splete člověka se svou obvyklou potravou. Nebo když je nějakým způsobem excitovaný, třeba krví v moři. Žádný z druhů žraloka nás ale nemá jako svou typickou kořist," prozradil Adam Petrusek z pražské Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Podle Jana Kubečky z Hydrobiologického ústavu Akademie věd bývají útoky častější tam, kde je velká otevřená vodní plocha. Predátora často mohou vydráždit sami lidé svou lehkovážností. "Vždycky, když se člověk chová neopatrně, může se stát obětí takového útoku," upozornil expert. "Pravděpodobnost dalšího útoku je malá, ale samozřejmě ji nelze úplně vyloučit. V žádném případě není moudré plavat daleko od břehu nebo se koupat večer," doporučil expert.

Úřady dlouhodobě radí turistům, aby se zdrželi házení jídla nebo nošení parfémů do vody. Obecně také platí, že žraloci mají velmi dobře vyvinuté některé smysly a láká je krev. Lidé s otevřeným zraněním by se proto také měli vyvarovat vstupu do moře.

Rybáři v pátek ulovili žraloka, který zabíjel v Hurghadě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.