Muži zemřel pes, nacpal ho do kontejneru. Hrozí mu pokuta

Nepěkné překvapení čekalo na bezdomovce z České Lípy. Když prohledával odpadkový kontejner, narazil mezi běžným odpadem i na modrou plastovou tašku. V ní objevil velkého černého psa, který byl po smrti.

Mrtvé zvíře v popelnici nenechal a s pomocí náhodného kolemjdoucího přivolal městskou policii. Strážníci zjistili, že pes má pod kůží vpravený čip. S jeho pomocí tak netrvalo dlouho vypátrat skutečného majitele, který zvíře do kontejneru vyhodil.

Majitel psa měl připravené vysvětlení, proč se uhynulé feny zbavil tímto způsobem. "Své jednání vysvětlil tím, že pes zemřel a on nevěděl, co si počít s tělem. Proto jej vyhodil do kontejneru," uvedla na facebooku Městská policie Česká Lípa.

[chooze:article;value:508180]

Zdechlinu také prozkoumali veterináři ze Státního veterinárního ústavu v Praze. Ti dospěli k závěru, že pes uhynul přirozenou smrtí. Nejednalo se tedy o týrané nebo zavražděné zvíře. Možnost trestného činu proto mohli policisté vyloučit.

I tak ale majitele psa čeká trest. "Podle veterinárního zákona jej čeká postih za neoprávněné nakládání s vedlejšími živočišnými produkty. Městská policie předá spis Krajské veterinární správě, která událost bude projednávat," doplnili českolipští strážníci.

Aby se muž vyhnul postihu, stačilo se psa zbavit jedním z několika způsobů. Tím nejjednodušším je přenesení zdechliny k veterináři, který ji za poplatek odešle do asanačního centra. V případě, že svému mazlíčkovi chcete dopřát důstojnější odpočinek, lze tělo přenést ke zpopelnění do jednoho ze zvířecích krematorií, které v Česku fungují.

Je také možné uhynulého mazlíčka pohřbít na vlastním pozemku, pokud splňuje patřičné podmínky. Hrob musí být alespoň 200 metrů od vodního zdroje, 100 metrů od budovy určené k rekreaci a 50 metrů od nejbližšího sousedního pozemku. Tělo musí být zakopáno aspoň 80 centimetrů pod zemí a zřetelně označeno.

Žena podle soudu vyhodila novorozence do nemocnice. Dostala 16 let (11/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.