Město instalovalo novou dopravní značku. Má zachránit životy

To, co původně vzniklo jako recese, má nyní sloužit jako nástroj k zachraňování lidských životů. Město Mulberry na Floridě se inspirovalo zdánlivě humornými obrázky na internetu a začalo do ulic rozmísťovat dopravní značky s nápisem "Beware of smartphone zombies" ("Dejte pozor na smartphonové zombie").

Řidiče tímto způsobem upozorňuje na smutný fenomén dnešní doby. Že všude kolem nás se pohybují lidé, kteří jsou příliš zabraní do svých telefonů, než aby vnímali své okolí, informuje portál ABC Action News.

[chooze:article;value:506822]

​Tzv. smartphone zombies představují nebezpečí nejen pro sebe, ale i pro své okolí. "Nevěnují pozornost tomu, kam jdou, nevěnují pozornost provozu. Někdy prostě sejdou z obrubníku do silnice," upozorňuje na častý problém starosta Mulberry Rick Johnson.

Město instaluje většinu cedulí v blízkosti škol a knihoven, kde se často vyskytují studenti, kteří jsou při chůzi pohlceni obrazovkami mobilů. "U škol toho vidíme hodně, protože děti se celý den nedívají na své telefony, a jakmile je propustí ze školy, nemohou se dočkat, až začnou telefonovat a znovu se spojí s přáteli," vysvětluje příčiny časté nepozornosti Johnson.

Podle starosty by značky měly smysl, i kdyby zachránily byť jen jediný život. V okresu Polk každý rok zbytečně umírá okolo 127 chodců. "Jsme hodnoceni jako jedna z předních oblastí v zemi, co se vážných zranění cyklistů a chodců týče," upozorňuje Parag Agrawal, výkonný ředitel Polk Transportation Planning Organization.

S tzv. "smombie" bojují i jiná světová města. Už v roce 2016 se objevovaly zprávy ze Spojených států, že města jako Portland, Seattle a Cleveland experimentují s "mluvícími" autobusy, které varují chodce. Město Rexburg ve státě Idaho v té době dokonce zavedlo pokuty ve výši 50 dolarů za psaní na mobilním telefonu při chůzi. Tematický park v čínském Čchung-čchingu se pak nechal inspirovat experimentem amerického Washingtonu a vytvořil speciální pruh pro chodce s mobilem v ruce. V Německu zase vznikla speciální světla varující chodce před tramvají, píše The Guardian.

[chooze:poll;value:d4ea2e3e4e3539b3f69633db77094ad3e57abe8b;layout:tn_nova]

Řidičům v Blansku motají hlavu značky. Na krátkém úseku šestkrát mění rychlost (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.