Měsíční výhled: Léto dá o sobě vědět. Čekají nás tropy, vytáhneme i deštníky

Od poloviny letošního května se průměrné týdenní teploty drží podle meteorologů kolem normálních hodnot. Už v nadcházejících dvou týdnech se to ale změní.

"Nejdříve teploty zamíří k podnormálním hodnotám a následně se ve druhém předpovědním týdnu dostanou i nad normál. V posledních dvou týdnech teploty budou pozvolna klesat a v první červencové dekádě se dostanou i lehce pod normál. Celkově bude období od 12. června do 9. července na území ČR teplotně v mezích normálu," informoval na webu Český hydrometeorologický ústav.

[chooze:article;value:508766]

Teploty tento týden (od 12. do 18. června) vystoupají během dne v maximech nad 20 °C a naměříme v průměru kolem 24 °C. V noci bude ještě chladno, kdy rtuť teploměrů může spadnout až na 7 °C. Nejteplejší má být podle předpovědi týden od 19. do 25. června. Přes den budou teploměry atakovat i tropických 30 °C. V noci pak teploty klesnou a budou se pohybovat mezi 14 až 9 °C.

Na přelomu června a července (období od 26. června do 2. července) pak meteorologové očekávají denní teploty kolem 27 °C. Přes noc se vyšplhají maximálně na 14 °C. Na vysoké teploty kolem 29 °C se pak můžeme těšit přes den také v týdnu od 3. do 9. července.

Co se týče srážek, to také bude jako na houpačce. "V prvním předpovědním týdnu se očekávají srážky kolem normálu, ve druhém týdnu budou pozvolna ubývat, na přelomu června a července přibývat a v posledním předpovědním týdnu se opět dostanou pod úroveň normálu," nastínili meteorologové.

Průměrná teplota se v Česku v tomto období pohybuje kolem 17,7 °C. Podle dostupných informací ČHMÚ bylo nejtepleji v roce 2019, kdy teploměry naměřily 21 °C. Naopak nejchladněji bylo v roce 1949, tehdy teploty klesly na 13,3 °C.

Podívejte se, kdy je v létě nejlepší vyrazit na dovolenou: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.