K vraždě v Brně se vyjádřil ministr Rakušan. Chystá se demonstrace

Řada lidí včetně některých politiků po sobotní smutné události, kdy měl Ukrajinec podle policie napadnout dva mladé Romy, z nichž jeden později zemřel, začala volat po demonstracích a kritizovat přístup České republiky k ukrajinským imigrantům i kvůli jejich údajně vysoké kriminalitě. Jak uvedl portál Seznam Zprávy, Romové na tuto sobotu chystají v Brně demonstraci. Má se konat u Janáčkova divadla.

Kromě některých Romů ale po uklidnění situace volá i ministr vnitra Vít Rakušan. "Jako každá tragická událost, i tahle budí emoce. Chci všechny vyzvat, aby se pod vlivem zcela pochopitelných emocí nenechali manipulovat těmi, kdo budou chtít odsouzeníhodný čin jednoho člověka využít k rozdmýchávání nesnášenlivosti vůči jakékoli skupině obyvatel. Princip kolektivní viny je stejně zavrženíhodný jako násilí samo," upozornil na svém twitterovém profilu Rakušan.

Podobně se pro web Romea v neděli vyjádřil romský aktivista Jaroslav Miko. "I kdyby to byl násilník z Ukrajiny, zkrátka nelze uplatňovat primitivní princip kolektivní viny," prohlásil.

[chooze:article;value:508779]

Situace v Brně je i tak vyhrocená. Podle webu Brněnská Drbna došlo v pondělí ke konfliktu dvou desítek lidí. "Byli jsme přivoláni ke konfliktu více osob. Ve velmi krátké době jsme situaci měli pod kontrolou. Zajistili jsme tři osoby, které čekají na výslech, abychom zjistili, co se stalo," řekl v pondělí policejní mluvčí Bohumil Malášek. "Skupina asi 15 naštvaných lidí údajně napadla dva Ukrajince a začali také demolovat vybavení přilehlé zahrádky. Přítomno asi pět policejních aut s posádkami," uvedl na facebooku brněnský zastupitel Adam Zemek (Piráti).

Tragická událost se stala v sobotu nedaleko tramvajové zastávky Přístaviště v městské části Brno-Bystrc. "Jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel. Útočníka na místě policisté zadrželi a umístili do cely. Cizinec je podezřelý ze zvlášť závažného zločinu vraždy," uvedl v sobotu policejní mluvčí Petr Vala.

O tom, že by se všichni Ukrajinci neměli házet do jednoho pytle, svědčí také data o kriminalitě za loňský rok. I přes vysoký nárůst ukrajinské menšiny v České republice se celkový počet trestně stíhaných lidí zvýšil pouze o jediné procento, jak vyplývá z dat české policie. V roce 2022 byl stíhaný každý 220. Ukrajinec žijící v Česku. Za to stejné období se přitom do křížku se zákonem dostal každý 158. Čech.

​Muž chtěl spáchat sebevraždu. Zachránili ho pražští strážníci:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.