Policie dopadla muže, který zničil desítky hrobů v Karviné. Hrozí mu rok vězení

[chooze:gallery;value:32054]

Incident, který otřásl celým městem, se stal v noci z 12. na 13. dubna letošního roku. Na Centrálním hřbitově Karviná řádil vandal, který podle čtenáře TN.cz poničil zhruba 20 hrobů.

"Jednalo se převážně o vyvrácení náhrobků, poškození popisových desek, odtržení luceren či váz. Celková škoda byla vyčíslena na více než 60 tisíc korun," informovala v pondělí na webu policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Policisté během vyšetřování vyslechli desítky poškozených a svědků, získali také velké množství stop a další indicie. Pátrání se nakonec rozběhlo napříč celou Českou republikou.

"Výsledkem této doslova 'mravenčí' činnosti bylo zjištění možného pachatele. Koncem minulého týdne policisté obvodního oddělení Karviná 7 ve zkráceném přípravném řízení sdělili 27letému muži podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci," doplnila Vlčková.

[chooze:article;value:499958]

Mladík nic nepopíral. "Sdělil, že byl ve svém rodišti na návštěvě. Agresi, která v něm narostla po konzumaci alkoholu, si šel vybít na karvinský hřbitov. Při svém konání se zranil, ale lékařské ošetření nevyhledal. Také uvedl, že svého jednání lituje a způsobenou škodu by chtěl uhradit," přiblížila Vlčková. V případě odsouzení hrozí podezřelému jeden rok ve vězení.

Jedním z poničených hrobů byl i ten patřící Štefanu Ivanovi, který zahynul spolu s dalšími šesti kolegy při otřesu v Dole Lazy 11. března 2004. O ten se stará jeho partnerka Monika, která jen pár dní před událostí hrob krásně upravila. Štefan by totiž měl 29. března narozeniny.

"Jsem v šoku. Nedávno jsem zveřejnila vzpomínku na mého zesnulého druha a jeho šest kolegů, zároveň na jeho narozeniny před dvěma týdny. Byla jsem upravit hrob a před chvíli jsem objevila foto na facebooku, kde mi hrob nějaká hyena zničila. Ať jí hnáty upadnou u samé pr**le. Je mi to velice líto a nechápu, kdo může mít z takového činu radost," popsala v dubnu Monika.

V půlce března na Strakonicku zdemoloval vandal hrob chlapce a pietní místo u silnice. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.