Kauza Mostecké uhelné má po 25 letech dohru. Bývalý šéf dostal 7,5 let vězení

Pražský městský soud v pondělí rozhodl o trestu pro bývalého manažera Mostecké uhelné společnosti Antonia Koláčka. Za údajné podvody s akciemi, kterými měl způsobit škodu státu ve výši přibližně 2,38 miliardy korun, si má odsedět sedm a půl roku za mřížemi.

Trest dostal i exředitel společnosti Oldřich Klimecký. Toho soud poslal do vězení na šest let. Oba muži navíc přijdou i o značnou část svého majetku. Koláčkovi propadne několik set milionů korun z účtů a Klimeckému stovky tisíc. Kromě toho dostali i zákaz činnosti ve vedení firem. Verdikt soudu není zatím pravomocný.

[chooze:article;value:402178]

Policie se případem začala zabývat už v 90. letech. Poprvé jej otevřela v roce 1998, nakonec ale vyšetřování kvůli nedostatku důkazů odložila. V případu figurovala řada jmen a vyslýchán byl i bývalý prezident Miloš Zeman.

Prodej menšinového podílu MUS totiž schválila vláda Miloše Zemana v době, kdy byl jejím předsedou. Ten ale popřel, že by stát na prodeji prodělal. Zemanův kabinet měl tehdy prodat 47 procent společnosti za 650 milionů korun.

Bývalí manažeři ale podle rozsudku vládě zatajili, že menšinový státní podíl kupují oni. Státu tak měli způsobit miliardovou škodu. Muži vinu dlouhodobě odmítají.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.