Berlusconi proslul svým vystupováním i skandály. Přátelil se i s Putinem

Jeho život byl jako kniha plná dramat, skandálů, zrušených rozsudků, nucených rezignací a především mistrných comebacků. Silvio Berlusconi začínal jako prodavač vysavačů a zpěvák. Zbohatl na bytové výstavbě na předměstí Milána a později vybudoval mediální impérium. Léta vlastnil i fotbalový klub AC Milán.

V 90. letech Berlusconi vstoupil do politiky a se svou stranou Forza Italia se dostal do čela vlády, kde přerušovaně působil téměř deset let, nejdéle v moderní historii Itálie.

[chooze:article;value:508747]

Berlusconi byl známý vztahy s kontroverzními lidmi, jako byl například libyjský diktátor Muammar Kaddáfí nebo ruský prezident Vladimir Putin. "Putina v Rusku přiměli k tomu, aby vymyslel speciální operaci. Jeho vojska měla za týden dorazit do Kyjeva a nahradit Zelenského vládu vládou dobrých lidí," prohlásil v minulosti Berlusconi.

A do okruhu jeho přátel se dostal i Mirek Topolánek (tehdy ODS). Španělský deník El País dokonce před lety zachytil bývalého českého premiéra nahého v zahradě vily, o které se spekulovalo, že Berlusconimu patří.

Bývalý italský premiér byl známý řadou sexuálních skandálů z takzvaných Bunga Bunga večírků. Poměr měl mít tehdy 76letý Berlusconi i s ještě nezletilou marockou tanečnicí Ruby. Po soudním procesu okořeněném pikantními detaily ho milánský soud poslal do vězení, kterému se ale nakonec vyhnul. Ostatně jako vždy.

[chooze:article;value:489646]

"Kolem je spousta krásných mladých dívek a já nejsem svatý, to jste všichni pochopili," hájil se tehdy Berlusconi. Soudů absolvoval za svou kariéru desítky. Z většiny kauz se mu podařilo vykroutit. Včetně té, kdy ho odsoudili za daňové podvody.

Berlusconi nebyl zrovna citlivý řečník. Nechal se slyšet, že je lepší mít rád krásné dívky než být gay. Bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu zase urazil poté, co ho popsal jako hezkého, mladého a opáleného. A pifku měl i na bývalou německou kancléřku Merkelovou. Tu slavně nechal při příchodu na druhý den summitu NATO čekat, zatímco se věnoval telefonu.

Dodnes platí Berlusconi za průkopníka populismu. Vždy úzkostlivě dbal na svůj vzhled a vystupování a jak postupně stárnul, mnozí se posmívali jeho věčnému opalování, transplantaci vlasů a vyžehlenému obličeji skoro bez vrásek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.