Zničení Kachovské přehrady odstřihlo Krym od vody, tvrdí britská rozvědka

Černé moře na jihu Ukrajiny se mění ve skládku a hřbitov zvířat. Po zničení přehrady se do moře se záplavovou vlnou dostaly i trosky budov, nábytek, spotřebiče nebo auta. Ryby začínají hromadně hynout. Voda unáší i miny a munici.

Moře kvůli katastrofě na Dněpru vyplavuje části domů. "Důsledky, které přijdou, ponesou naše děti a vnuci, stejně jako my pociťujeme následky černobylské katastrofy," říká Kateryna Filiuta, odbornice na chráněná stanoviště ze Skupiny pro ochranu přírody Ukrajiny.

Kachovka zásobovala vodou velké množství zavlažovacích kanálů pro zemědělství na jihu Ukrajiny a ta pole teď začnou vysychat, protože tam jiný zdroj zavlažování není.

[chooze:article;value:508029]

​Kromě oblastí na jihu Ukrajiny byla Kachovská přehrada důležitá i pro chlazení jaderných reaktorů Záporožské jaderné elektrárny. Poslední z reaktorů tam museli odstavit a zaměstnanci nyní závodí s časem, aby včas zajistili jiné zdroje chlazení. Situaci ale prý mají pod kontrolou. Horší je to na Krymu, kam voda z přehrady vtékala Severokrymským kanálem a teď jí v něm rapidně ubývá.

"Pro Rusy je to obrovský problém kvůli tomu, že Krym přichází o naprostou většinou zdrojů pitné vody. V létě bude asi na Krymu velmi problematická situace," říká bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Jak Rusko tak Ukrajina se stále navzájem obviňují vyhození přehrady do povětří. Jak se ale zdá, katastrofa neprospěla ani jedné straně.

[chooze:article;value:508647]

"Jako nejpravděpodobnější vysvětlení se mi jeví, že přehradu zničila exploze výbušnin, které nastražili Rusové, ale že to pravděpodobně od nich nebyl úmysl ji vyhodit právě v tenhle moment," domnívá se Visingr.

"Oni ji pravděpodobně podminovali a byli připravení ji odpálit v případě, že by se Ukrajinci pokusili o obojživelnou výsadkovou operaci přes Dněpr. Pak by ta destrukce přehrady z vojenského hlediska dávala smysl. Teď to v podstatě žádný smysl nedává," dodává bezpečnostní analytik.

Jak v sobotu uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ukrajinská protiofenziva už začala a jednotky hlásí na některých místech významné územní zisky. V Doněcké oblasti prý dokonce osvobodili první vesnici.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.