Zelený týden: Zajímavé výstavy i skaut vede děti k ekologickému uvědomění

Odhazování odpadků patří k nejčastějším prohřeškům návštěvníků v parcích. Zapamatovat bychom si měli, že s čím do přírody přijdeme, s tím bychom z ní měli také odejít.

S touto pravdou se mohou děti seznámit i v některých muzeích, která nabízejí osvětu o stopě člověka v přírodě. Například v Národním zemědělském muzeu si v sobotu mohli malí návštěvníci vyzkoušet práci včelaře a dozvědět se, proč jsou včely pro naši planetu tak důležité.

[chooze:article;value:508536]

​"Lidé se ve většině případů včel spíše bojí a my jim chceme ukázat, že to je zbytečné, že při správném chování je to naopak. Včely patří i do měst a mezi lidi," říká včelař Pavel Mach.

Do historické budovy Národního muzea mohou nejen malí návštěvníci do konce června přijít na výstavu s názvem "ZeMě". Ta jim představí udržitelnost prostřednictvím konkrétních příkladů z každodenního života.

"Jsou tam hlavolamy, hry a stavebnice. Návštěvníky výstava nutí k zamyšlení nad tím, jak oni sami mohou pomoci," říká mluvčí muzea Kristina Kvapilová.

[chooze:article;value:507253]

​Na to, jak se starat o naši planetu, se dlouhodobě zaměřují i lesní školky a skauti. "Skautská výchova vede mladého člověka k souznění s přírodou. A samozřejmě jde také o její ochranu," říká Petr Vaněk, místopředseda Junáka – českého skauta.

Skauti se kromě nauky o udržitelnějším způsobu života snaží pomáhat jako dobrovolníci v národních parcích.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.