Ročně zemřou v Česku na mrtvici tisíce pacientů. Postihuje i mladé lidi, varují lékaři

Jen neurologické oddělení novojičínské nemocnice hospitalizovalo v loňském roce bezmála 300 lidí s cévní mozkovou příhodou. Průměrný věk pacienta byl 74,4 roku.

"Z medicínských zkušeností ale můžeme konstatovat, že ischemická CMP, tedy nedokrvení mozku vzniklé následkem ucpání mozkové tepny, které způsobí snížení nebo zastavení přítoku krve do mozku, se týká také mladých lidí okolo 30 let," sdělil na webu primář neurologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín Vladimír Dobiáš.

[chooze:article;value:492571]

Právě včasná pomoc je u mrtvice klíčová, rozhoduje totiž o dalším osudu pacienta. Přerušení krevního zásobení mozku má v mnoha případech trvalé následky. Nejčastěji jde o oslabení rukou a nohou na jedné straně těla, ochrnutí poloviny obličeje a pokles ústního koutku na jedné straně tváře, potíže s mluvením či porozumění řeči.

"Významnými faktory vzniku mrtvice je nezdravý životní styl, nedostatek pohybu, stres, dále pak kouření, nadváha, která je spojená se stravou s vysokým obsahem cukrů a živočišných tuků," přiblížil Dobiáš. Patří mezi ně také vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol nebo cukrovka.

Nejmladšímu hospitalizovanému pacientovi v Novém Jičíně s krvácením do mozku bylo v roce 2022 necelých 22 let, nejmladšímu s ischemickou CMP pak 32 let.

Co dělat v případě mrtvice? Podívejte se na reportáž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.