Výletní loď zasáhl norovirus. 200 lidí postihl průjem, zvracení a křeče v břiše

Co začalo jako báječná dovolená, skončilo pro mnohé jako jeden z nejhorších zážitků jejich životů. Na palubě výletní lodi The Celebrity Summit vyrazilo v květnu na desetidenní plavbu po Atlantském oceánu 2 144 cestujících, které doprovázelo 963 členů posádky. Téměř desetina z nich si však cestu na Bermudy rozhodně neužila tak, jak doufala.

Na palubě totiž vypukla epidemie noroviru. Nakazilo se jím 152 cestujících a 25 členů posádky, uvedlo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). U všech spustila nemoc velmi závažné příznaky, mezi které patří například silné průjmy, zvracení, břišní křeče a prudké bolesti hlavy.

[chooze:article;value:469519]

Posádka lodi proto přijala zvlášť přísná opatření. Na prvním místě byla zvýšená pozornost věnována úklidu a dezinfekci, karantény a výzva hostům, aby dbali na správné mytí rukou. "Zdraví a bezpečí našich hostů i zaměstnanců je naší hlavní prioritou. Implementovali jsme řadu opatření, která předčila povinné úrovně dané zákonem," sdělil portálu USA Today mluvčí společnosti Celebrity Cruise, která výletní lodě provozuje.

Pro firmu to je již třetí letošní zdravotní problém na palubě jedné z jejích lodí. V březnu se na lodi Celebrity Equinox nakazilo virózou 136 pasažérů, zatímco na lodi Celebrity Constellation onemocnělo 96 lidí. Jak přesně nemoc na palubě lodi vypukla, se zatím neví.

Noroviry jsou rodem virů, které u svých hostitelů způsobují nemoc zvanou gastroenteritida, známější pod lidovým názvem střevní chřipka. Nejčastěji se přenáší ústy a kontaminovaným jídlem a pitím. Patří k nejběžnějším virům na světě.

Hromadná otrava v pražském hotelu. Pět lidí skončilo v nemocnici:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.