Do práce na kole i koloběžce. Tváře TV Nova si vyzkoušely jiný způsob dopravy

I zapřísáhli motoristé, moderátorka Počasí Anna Bábovská a reportér Televizních novin Ondřej Špalek, ve čtvrtek vyrazili do práce ekologicky.

Anička si pro cestu z pražského Podolí na Barrandov zvolila koloběžku. Ondřej si vybral kolo, na kterém cestoval z Družce na Kladensku.

​Rosnička si svou jízdu doslova užívala. "Zatímco stoupá barrandovským kopcem, já se snažím držet co nejblíže krajnici. Jak mě v autě štvou cyklisti, tak mě na kole štvou motoristi. Anička už na Nově odhazuje svršky, já se kochám přírodními krásami. Z auta jsem si spousty věcí nevšiml," komentuje svou cestu do práce reportér.

[chooze:article;value:463746]

"Když se snažím vyhnout Pražskému okruhu a bloudím po staveništi, královna koloběžka je v cíli. I s koloběžkou moderuje polední Počasí, mě čeká stoupání z Prokopského údolí. Musím načerpat síly," popisuje svou cestu do TV Nova Ondřej.

Do práce na kole jezdí čím dál víc lidí. Jen v Praze loni automatické sčítače zaznamenaly průjezd téměř šesti milionů cyklistů. Statistiky říkají, že ve městě je nejrychlejší dopravní prostředek do čtyř kilometrů vzdálenosti právě kolo.

"Jde o rychlost, efektivitu a je to také proto, že lidé začali víc dbát na své zdraví třeba během covidu," říká Anna Kociánová z inciativy Do práce na kole.

[chooze:article;value:508063]

A jde i o peníze. Lístky na MHD či benzín do auta denně něco stojí. "Vstupují do toho další faktory, jako je amortizace, opotřebení automobilu," vysvětluje ekonom Petr Studnička.

Praha ročně investuje do rozvoje cyklistické infrastruktury desítky až stovky milionů korun. Do budoucna chce stezky úplně oddělit od silnic.

"Tak aby byly bezpečnější, než jenom když jsou ty cyklopruhy namalované na silnici," uvádí náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

"My s Aničkou to asi každý den do práce na kole nezvládneme, čtvrtek nám ale ukázal, že to rozhodně jde. Udělali jsme něco málo pro přírodu, pro sebe, a navíc nám lépe chutnal oběd,“ dodává reportér Ondřej.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.