Čínští studenti začali skládat přijímačky na univerzity. Zkuste si otázky i vy

V Číně ve středu odstartovaly přijímací zkoušky na vysoké školy. V letošním roce se jich účastní podle portálu CNN rekordních téměř 13 milionů studentů. Nesmírně stresující test známý jako Kao-kchao je rozložený do dvou nebo tří dnů a trvá více než devět hodin.

Právě tato zkouška rozhodne o budoucnosti všech, kteří ji skládají. Jak uvádí portál Thatsmags, jedná se o totiž jediné kritérium pro přijetí na univerzitu. Každá má pak nejnižší skóre, které student musí získat, aby byl přijat. Pokud dotyčný nesplní podmínky, ztratí šanci dostat se na vysokou školu pro nadcházející akademický rok. 

[chooze:article;value:506763]

Studenti během zkoušky dokazují své znalosti čínské historie a literatury, matematiky a dalšího cizího jazyka, nejčastěji jde o angličtinu. Dále si pak vybírají ze dvou směrů, a to z humanitních nebo přírodních věd.

V rámci humanitních věd se objevují otázky z oblasti historie, geografie nebo politologie. V případě přírodních věd jsou z fyziky, chemie a biologie. Samotná podoba testu není nijak standardizovaná, v každé čínské provincii se může lišit. Zůstávají stejné pouze obory.

Úřady během testování zavedly řadu opatření. Řidiči nesmějí troubit v blízkosti zkušebních místností, jsou zavřené také restaurace nebo továrny, které na tyto dny zastavují výrobu.

[chooze:quiz;value:06a308a0-5b39-4528-aba8-ca641d72629e]

Test čelí velké kritice zejména kvůli tlaku na studenty. Někteří se na zkoušku připravují dlouhé měsíce, jiní i celé roky. Právě proto už Čína zažila řadu skandálů kvůli podvádění. V letošním roce některá města posílila zabezpečení a naistalovala technologie, které rozpoznávají obličeje uchazečů. Právě tak nebude možné poslat za sebe někoho jiného. Jinde zase snižují signál, aby studenti nemohli používat různé přístroje.

Přichází čas umělé inteligence. Školy se budou muset přizpůsobit, tvrdí odborníci (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.