Češi, nebourejte železniční most na pražské Výtoni, vyzvalo UNESCO

[chooze:gallery;value:29495]

Most mezi Výtoní a Smíchovem je součástí nejvytíženější železniční tepny v Česku a stavba z roku 1901 je už roky v havarijním stavu. Správa železnic se proto rozhodla pro projekt nového mostu. Vítězný návrh byl oficiálně představen 18. ledna. Současný most by mohl být posunutý o něco dál a sloužit jako lávka pro pěší a cyklisty.

Záměr se ale nelíbí spolku Nebourat, jehož petici už podepsalo přes 15 tisíc lidí. A nyní jejich názor v dopise podpořil také ředitel kulturní sekce mezinárodní organizace UNESCO Lazare Eloundou Assomo. Ten se obává o osud panoramatu Vltavy, k němuž silueta původního železničního mostu neodmyslitelně patří. A připomíná, že na základě studií, které si objednal pražský magistrát, je možné původní konstrukci ze začátku 20. století opravit.

[chooze:article;value:496302]

​Městu ale patří na mostě pouze lávky pro pěší, zbytek je majetkem státu, který spravuje zmíněná Správa železnic. Právě na představitele státu se chce obrátit i europoslanec a náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). "Musíme brát UNESCO a jeho stanovisko vážně. Pokud je nějaká šance původní most opravit, má to smysl. Plánuji kvůli tomu mimo jiné schůzku s náměstkem ministra kultury Vlastislavem Ourodou," uvedl pro TN.cz Pospíšil. Jeho iniciativa směřující k zachování původního mostu má oporu v usnesení zastupitelů.

Proti bourání jsou v hlavním městě i zástupci opozice. "Oprava a zlepšení železniční tratě jsou možné, mimo jiné přidáním rovné konstrukce pro třetí kolej. Proto pokud Správa železnic a pan ministr dopravy Martin Kupka chtějí skutečně nalézt nejrychlejší cestu k řešení špatného technického stavu mostu, měli by co nejdříve zahájit kroky k jeho rekonstrukci. Zbourání naopak povede k mezinárodni ostudě," uvádí pro TN.cz zastupitel a bývalý náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Nejen kvůli velké intenzitě železničního provozu na mostě, který je mimo jiné na spojnici Smíchovského a hlavního nádraží, se Správa železnic zasazuje za myšlenku nového trojkolejného mostu. "Pro další rozvoj železnice je nezbytný. To ovšem neznamená, že nevnímáme společenskou debatu nad jeho parametry a podobou," uvedl v únoru generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Stěhování železničního mostu. Jak takový proces vypadá? (11/2020):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.