VÝSTRAHA: Česko zasáhnou silné bouřky. Hrozí i rozvodnění řek a potoků

Silné bouřky zasáhnou jih Čech v úterý od poledne do osmé hodiny večer. "Srážky s úhrnem kolem 30 mm mohou s ohledem na aktuální nasycení půdy způsobit významnější povrchový odtok," upozornili meteorologové.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů a podobně," sdělili meteorologové. V úterý odpoledne platí výstraha pro Jihočeský kraj (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Prachatice, Strakonice, Trhové Sviny, Třeboň, Vimperk, Vodňany) a Plzeňský kraj (Klatovy, Sušice).

[chooze:article;value:507812]

Ve středu odpoledne bouřky zasáhnou i Moravu a Slezsko. I zde se očekává přívalový déšť s možným rozvodněním malých toků. Výstraha ve středu odpoledne platí pro Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj (Hranice, Lipník nad Bečvou, Prostějov, Přerov), Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Nový Jičín, Odry, Orlová, Ostrava, Třinec).

"Máme zalito. Za posledních 24 hodin nejvyšší srážkové úhrny hlásí stanice Praha-Karlov, kde spadlo 42 mm," upozornila rosnička TV Nova Dagmar Honsová. "V následujících dnech se do hlavní role dostanou bouřky. Během dnešního odpoledne se budou vyskytovat zejména v jižní polovině území, ojediněle mohou být doprovázené srážkovými úhrny i přes 20 mm," dodala.

"Bouřky se budou vyskytovat místy v odpoledních a večerních hodinách nejméně do pátečního dne. Doprovázené budou zejména přívalovým deštěm," avizovala Honsová.

"Pozor na vyšší nasycení (Pošumaví) a možnost lokálních přívalových srážek," varoval lidi z jižních Čech v úterý ČHMÚ. "Zítra bude bouřek plošně více a riziko přívalových srážek větší," avizoval.

O počasí informovala i pondělní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.